IDC heeft de kleine Europese cloud providers ondervraagd en daar zijn verrassende resultaten uitgekomen. 85 procent van de organisaties die IDC interviewde voor de European Cloud Providers Technology Investment Survey denkt dat ze de komende jaren hun zaken kunnen uitbreiden. Daarvan kijkt 70 procent alleen naar de lokale markt. Slechts 30 procent kijkt over de grenzen.

Gebrek aan schaalbaarheid

Maar wat dechnologie betreft blijkt dat de datacentra van deze lokale cloud providers veel meer lijken op een traditioneel datacenter dan die van de wereldwijd opererende providers. Slechts één op de vijf providers kijkt bijvoorbeeld naar de mogelijkheden die door de leveranciers worden geboden om de infrastructuur schaalbaarder te maken. Frappant is vervolgens dat de overgrote meerderheid van de organisaties die er naar kijkt, die mogelijkheden ook willen gaan toepassen.

IDC merkt dan ook op dat de cloud providers een mooie toekomst tegemoet gaan, als ze tenminste nieuwe technologieën gaan toepassen om hun flexibiliteit te verhogen. “Het is een mythe dat cloud providers veel efficiëntere infrastructuren hebben dan het traditionele datacenter binnen de bedrijfsmuren”, zegt Thomas Meyer van IDC. “Om concurrerend te blijven moeten cloud providers samen met hun leveranciers gaan kijken hoe ze nieuwe technologieën in gaan zetten om hun datacentra efficiënter te maken.”

Veel open source

Een andere opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat de Europese cloud providers veel meer open source software gebruiken dan gemiddeld. Meer dan de helft van de servers draait Linux. 80 procent van de organisaties gebruikt Apache en bijna 70 procent is gestandaardiseerd op MySQL.

Bron: Techworld