De EFi-X USB V1 kan op elk moederbord via de interne USB-aansluiting worden aangesloten. Het apparaat vervangt de BIOS door een algemeen systeem waardoor Mac OS X 10.5 of hoger de hardware van de computer identificeert als een Mac. Een filmpje van Gizmodo laat zien hoe dit in zijn werk gaat.

Apple kan er niets aan doen

Het besturingssysteem is exact hetzelfde als op een normale Mac. Ook zijn alle door Apple uitgebrachte updates gewoon beschikbaar.

Volgens EFi-X kan Apple het gebruik van de adapter niet ongedaan maken, tenzij ze alle Macs buiten gebruik stellen. 'Het maakt gebruik van dezelfde open firmware als hun eigen moederborden, en het gevolg is dan dat alle Apple's onbruikbaar worden', zegt een woordvoerder tegenover Appleinsider.

Meer MAC klonen

Psystar kondigde eerder dit jaar aan dat zij pc's gingen verkopen met Mac OS als besturingssysteem. Hiervoor hadden zij het besturingssysteem gehacked. De vraag of dit legaal is, staat centraal in een rechtszaak waarin het bedrijf en Apple zijn gewikkeld.

Alhoewel het volgens de licentievoorwaarden van Apple niet is toegestaan hun software te installeren op niet-Apple computers, denkt EFi-X dat een juridische aanklacht geen kans van slagen heeft. De adapter kan namelijk ook gebruikt kan worden om Windows of Linux mee te installeren beargumenteert de woordvoerder. Linux en Windows zijn overigens ook gewoon via een cd-romspeler te installeren.

Op de USB-adapter staat nog niet het besturingssysteem Mac OS X. Deze moet apart verkregen worden.

Het apparaat van EFi-X kost 199 dollar. Het bedrijf gaat ook complete pc-systemen leveren inclusief adapter die 'vergelijkbare rekenkracht hebben met een Mac Pro'.

EFi-X heeft inmiddels in een verklaring laten weten dat het bedrijf 'geen Mac-klonen maakt'. Ook benadrukt het bedrijf dat de adapter er alleen maar voor zorgt dat er gewisseld kan worden tussen conventionele BIOS-besturingssystemen en EFI-besturingssystemen, zoals Mac OS X.

Video