Egyptische websites waren dagenlang onbereikbaar en ook de telefoonverbindingen van mensen werden afgesloten. Van tijd tot tijd was het wel mogelijk om te sms'en, maar later viel de verbinding weer weg.

De inwoners van Egypte berichten nu dat de internetverbindingen weer tot stand komen. Ook de Nederlandse webmonitor Watchmouse ziet Egypte langzaam weer online komen. "Ons monitorstation in Egypte komt langzaam, heel langzaam weer online", aldus de dienst via Twitter.

Websites weer te bezoeken

De websites van Vodafone Egypte en Etisalat, twee van de grootste telecombedrijven van het land, waren de eerste sites die weer bereikbaar waren om 09.30 uur Nederlandse tijd. Kort daarna kwamen de sites van Orascom Telecom en de Egyptische beurs weer online. Ook de site van het Egyptische parlement is weer te bezoeken. Die is sinds 24 januari niet meer bijgewerkt, bericht onze zustersite ComputerWorld.

Vanaf 28 januari was Egypte verstoken van internet toen protesten oplaaiden tegen de nog steeds zittende president Hosni Mubarak. Het internet en telefoonverkeer werd waarschijnlijk op zijn bevel lam gelegd. Dit hielp niet om grote protesten te voorkomen: er zijn nog steeds protesten gaande waarin woedende demonstranten eisen dat Mubarak per direct aftreedt.

Volgens de Financial Times werken de telefoonverbindingen, inclusief de bijbehorende sms-diensten nog niet optimaal.