Het Egyptische regime heeft het voor elkaar gekregen het hele land van internet te isoleren. De vier belangrijkste providers blokkeerden plotseling en tegelijkertijd alle BGP-sessies met andere netwerken. BGP (Border Gateway Protocol) is het belangrijkste routeringsprotocol van het internet tussen de verschillende netwerken (AS) van providers.

Eerder was er al sprake van blokkade van websites zoals Twitter, maar het volledig ‘uitzetten’ van internet voor een heel land is een unieke gebeurtenis. Volgens een verslaggever van CNN is ook het sms-verkeer en het mobiele verkeer van in ieder geval BlackBerry's afgesloten.

Burgers niet, beurs wel

Volgens netwerkmonitor Renesys is dit nog nooit eerder vertoond. De glasvezelkabel tussen Azië en Europa, die door Egypte heen loopt, is niet afgesneden. Maar daar hebben de Egyptenaren zelf niets aan, want voor hen is het hele internet simpelweg op zwart.

Het is onduidelijk of Egyptenaren nog wel inbellen via de telefoonlijn. Er is overigens één provider die zichzelf niet heeft afgesneden. Hierop is ondermeer de Egyptische aandelenbeurs aangesloten.

Vandaag nieuw protest

Na de massale protesten van afgelopen dinsdag, was het de afgelopen dagen iets rustiger. Ordetroepen hebben de pleinen en staten van Caïro, Alexandrië en andere steden met traangas en geweld schoongeveegd en afgegrendeld.

Vandaag worden echter weer massaprotesten verwacht na het vrijdaggebed. Er wonen ruim 80 miljoen mensen in Egypte.

Wikileaks heeft zojuist 40 geheime 'cables' van de Amerikaanse ambassade in Caïro gepubliceerd. Daarin wordt onder meer geconstateerd dat politiegeweld en foltering van verdachten een alledaagse gebeurtenis is in Egypte.

Internet kill switch

In de VS wordt er momenteel gebroed om het Witte Huis een soort kill switch te geven voor het internet. Een vergelijkbare actie als nu in Egypte zou waarschijnlijk het internet niet alleen lokaal blokkeren, maar wereldwijd storingen veroorzaken.