Egypte is toegevoegd vanwege de arrestatie van drie bloggers in 2006. De overige landen die dit jaar op de lijst staan zijn: China, Cuba, Iran, Noord-Korea, Myanmar (Birma), Saudi-Arabië, Syrië, Tunesië, Turkmenistan, Uzbekistan, Vietnam en Wit-Rusland.

Blokkeren websites

Uit het onderzoek van de RSF blijkt dat vooral filtering van websites populair is onder deze landen. Zo heeft in Wit-Rusland de regering het monopolie op het internet en zijn het vooral de oppositiesites die de klos zijn, met name in verkiezingstijd. Myanmar doet hetzelfde, maar heeft ook internettelefonie en chat-opties verbannen.

Iran bant zo'n tien miljoen 'immorele' sites. Het gaat hier voornamelijk om politieke en pornografische sites. Hetzelfde geldt voor Saudi-Arabië, dit land maakt overigens geen geheim van zijn internetbeleid. Uzbekistan daarentegen richt zich voornamelijk op het blokkeren van onafhankelijke websites, zoals die van NGO's (Non-Governmental Organization).

Arrestaties

Het oppakken van bloggers of mensen die hun mening proberen te verspreiden komt ook veelvuldig voor. Zo zitten er in China momenteel 52 mensen vast, zijn er in Egypte in 2006 drie bloggers gearresteerd en zit er in Tunesië één blogger in de gevangenis. Verder is bekend dat er in Syrië drie mensen gevangen zitten en worden gemarteld vanwege online kritiek op de overheid.

Hoezo internet?

Cuba pakt het weer anders aan. Daar heeft minder dan 2 procent van de bevolking een internetconnectie en is thuisinternet min of meer verboden. Internet is voornamelijk beschikbaar in publieke gelegenheden, waar de acties van gebruikers streng gecontroleerd kunnen worden. Zo staat er op het schrijven van 'revolutionaire' artikelen voor buitenlandse sites twintig jaar gevangenisstraf en voor het hebben van een illegale internetverbinding vijf jaar.

In Turkmenistan heeft slechts 1 procent van de bevolking toegang tot internet. Noord-Korea spant de kroon, daar is praktisch geen internet. De Noord-Koreaanse overheid huurt connecties van China en gebruikt domeinen van Japan en Zuid-Korea.

Landen die van de lijst zijn verwijderd zijn Libië, de Maldiven en Nepal.