Egyptenaren zoeken massaal naar alternatieve manieren om online te blijven nu het bewind de internettoegang in het land sinds donderdagavond vrijwel geheel heeft afgesloten. De Egyptische regering gelaste alle providers, behalve de isp Noor, te stoppen met hun dienstverlening. Daardoor zijn de circa 23 miljoen Egyptenaren die tot nu toe internettoegang hadden in één klap offline.

Isp's moeten stoppen

Nu de meeste Egyptische ips's zijn gestopt met het routeren van netwerken kunnen hun klanten internet niet meer op. Voor de onrust waren er volgens BGPmon.net zo'n 2903 Egpytische netwerken van 52 isp's, inmiddels zijn dat er nog maar driehonderd. Volgens internetexperts is de Egyptische internetstop uniek. "Binnen een dag hebben we 97 procent van het Egyptische internetverkeer verloren", aldus Julien Coulon, mede-oprichter van internetmonitorbedrijf Cedexis, tegen AFP.

Ook aanbieders van mobiele telefonie en mobiel internet, zoals Vodafone en France Telecom/Orange moesten stoppen met hun dienstverlening. "We hebben hier vooraf geen waarschuwing over gekregen", aldus een woordvoerder van Orange tegenover het Franse persbureau AFP. Volgens James Cowie van Renesys is Noor als enige isp overgebleven, omdat dit bedrijf verantwoordelijk is voor het hosten van de Egyptische aandelenbeurs. Noor heeft een marktaandeel van 8 procent, schatten onderzoekers aan Harvard's Berkman Center.

Explosie Tor-gebruik

Noor-klanten zijn de afgelopen dagen massaal overgegaan tot het gebruik van proxies en tools als Tor om hun webgebruik te verhullen voor de machtshebbers. Een van de ontwikkelaars van Tor schrijft dat de site van het project zoveel verzoeken vanuit Egypte kreeg dat hij dacht te maken te hebben met een denial of service attack (ddos). Bovendien melden veel mensen uit andere landen zich aan voor Tor om de bandbreedte van het netwerk te verbeteren als een vorm van hulp aan Egypte.

Inbellen en faxen

Ouderwetse middelen als inbellen en faxen bieden de Egyptenaren nu uitkomst. Op diverse sites staan oproepen om informatie naar Egyptische faxnummers te sturen. Online actiegroepen als We Rebuild en Anonymous hebben instructies gepubliceerd over hoe Egyptenaren met de buitenwereld kunnen blijven communiceren. Anonymous verwijst bijvoorbeeld naar inbelnummers, directe ip-adressen en open VPN-servers, anonimiseringsnetwerken als I2P en RetroShare voor het beveiligen van onderlinge communicatie.

Ook circuleren er inbelnummers waarop Egyptenaren met hun modems kunnen inbellen. Dat betekent wel dat ze dure buitenlandse nummers moeten bellen. We Rebuild vermeldt onder meer het inbelnummer van de Nederlandse provider Inbellen.org. "Ik weet nog niet hoeveel Egyptenaren onze diensten hebben gebruikt," zegt Johan van der Stoel van Inbellen.org. "Belangrijk is wel dat ze nummerweergave hebben aanstaan, anders werkt het niet. Dat verplichten wij om spam te voorkomen." De kleine Franse isp French Data Network is zelfs voor de gelegenheid een inbelnummer voor Egyptenaren gestart.

Satelliet en zendamateurs

Een alternatief zijn ook satelliettelefoons, die tenminste blijven werken als ook gsm-netwerken wegvallen en een trage vorm van internettoegang bieden. Tot slot verspreiden radiozendamateurs informatie over frequenties waarop ze luisteren naar berichten uit Egypte. Onder meer de groep Telecomix helpt Egyptenaren en probeert contact te maken via kortegolf.

Al-Jazeera en Creative Commons

De Egyptische regering beperkt niet alleen internet en telefonie, ook andere media. Zo is nieuwszender Al-Jazeera door het bewind verboden, hoewel het tv-station wel verslag blijft doen. Al-Jazeera heeft afgelopen weekend foto's, audiofragmenten en filmpjes onder een Creative Commons-licentie gepubliceerd, zodat ze gemakkelijk en rechtenvrij door andere internetters gebruikt en verspreid kunnen worden.