Microsoft geeft details over de verschillen tussen de Pro-variant van Windows 8 en de grootzakelijk Enterprise-variant. Begin deze week heeft het bedrijf onthuld dat er vier varianten uitkomen, plus een vijfde taalgebonden voor China en enkele opkomende markten. Windows 8 Enterprise is alleen voor grote ondernemingen die een abonnement afsluiten voor Microsofts software. Bij deze Software Assurance-overeenkomst betalen bedrijven drie jaar om alles te mogen gebruiken wat de leverancier in die periode aanbiedt.

Domein en x86-variant vereist

In eerste instantie gaf Microsoft niet aan wat dan de voordelen van de Enterprise-variant zijn. Nu blogt Windows-directeur Erwin Visser wat precies de extra's voor “beheer en geavanceerde security" zijn. Daaronder ook de mogelijkheid eigen apps voor de Windows 8 Metro-interface intern uit te rollen en te beheren. Ondernemingen hoeven die bedrijfsapps dan niet uit te brengen in de officiële, openbare Windows Store.

Dit zogeheten side-loaden is niet alleen voorbehouden aan bedrijven met een software-abonnement bij Microsoft. Het gebruik van interne Metro-apps kan alleen op pc's en tablets die zijn verbonden met een Active Diretory-domein en die Windows 8 Enterprise draaien. Dit komt neer op systemen met x86-processors. Apparaten met ARM-processors draaien de Windows 8-variant Windows RT, die net als de gewone uitvoering van Windows 8 niet aan een domein kunnen hangen. De niet-Enterprise varianten kunnen voor apps dus alleen terecht bij de openbare app-winkel van Microsoft.

AppLocker en VPN-vervanger

Verder zijn dit grotendeels dezelfde bedrijfsfeatures die ook bij Windows 7 zijn voorbehouden aan klanten met een volumelicentie-contract, wat valt onder het software-abonnement. Dit omvat de beheer- en beveiligingstool AppLocker waarmee beheerders bepalen welke bestanden en applicaties hun gebruikers wel en niet mogen openen.

Daarnaast de Windows-eigen VPN-vervanger DirectAccess, waarvoor aan de serverkant de nieuwste Windows Server-versie vereist is. Tot slot ook de cachingtechnologie BranchCache voor bedrijven met meerdere vestigingen. Gebruik in combinatie met het aankomende Windows Server 2012 brengt nog extra verbeteringen, belooft Visser in zijn blogpost.

Windows op een stick

Nieuw voor Windows 8, en dan dus alleen de Enterprise-variant, zijn virtualisatieverbeteringen, app-uitrolmogelijkheden en WindowsToGo. Die laatste laat beheerders een volledige Windows 8-desktopomgeving installeren en beheren op een bootable usb-stick. Gebruikers kunnen met die usb-stick de beveiligde bedrijfsomgeving gebruiken maar dan op hun eigen hardware, zoals een thuiscomputer of een naar het werk meegenomen laptop.

De virtualisatieverbeteringen gelden in combinatie met het net aangekondigde Windows Server 2012. Virtuele desktopsystemen, die dan Windows 8 draaien vanaf een 2012-server, bieden dan een “rijkere desktopervaring". Dit komt neer op verbeterde weergave van 3D-graphics via RemoteFX. Daarnaast is meer usb-randapparatuur te gebruiken op de virtuele Windows 8-installatie en ondersteunt het ook apparaten met touch-bediening.