De webcam staat gericht op het Veenlustplein en maakt zes dagen per week opnames van wat zich op het plein afspeelt. Volgens de gemeente Veendam is dat tegen de regels. "Je mag niet zomaar filmen op openbaar terrein. Dat mag alleen de gemeente", aldus gemeentewoordvoerder Petra Rollema tegenover het Dagblad van het Noorden.

De eigenaar van de webcam, Michel Beek, besloot aanvankelijk eieren voor zijn geld te kiezen en haalde de webcam offline. Daar is hij nu echter van terug gekomen. "Het zijn gewoon kleine fotootjes die we plaatsen, mogen mensen dan geen foto's meer maken zonder vergunning?", verklaart Beek.

En dus zet Beek de beelden van de webcam sinds vrijdag weer online. Hij krijgt daarbij de steun van de bezoekers van Veendammers.nl. "Niet te geloven!!", schrijft een anonieme bezoeker naar aanleiding van de politieactie. "Overal worden camera's opgehangen om de veiligheid te bevorderen en in Veendam worden ze verwijderd."

De Veendamse webcam is niet de enige die gericht staat op openbaar terrein. Door heel Nederland zijn er tal van camera's die beelden maken van de straat – in veel gevallen met een veel hogere frequentie dan de webcam op Veendammers.nl. In Haarlem is er zelfs een cam die uitzendt vanuit het gemeentehuis.