The Pirate Bay krijgt mogelijk concurrentie van de overheid van het Caribische eilandje Antigua en Barbuda. De eilandstaat overweegt om een site te openen waar gebruikers voor een habbekrats alle Amerikaanse films en muziek kunnen downloaden, zonder rechten af te dragen, meldt Torrentfreak.

Straf voor oneerlijke gokblokkade VS

Het plan is onderdeel van een langlopend conflict tussen Antigua en Amerika, nadat de laatste jaren geleden de toegang tot goksites op Antigua had geblokkeerd. Dat was in strijd met de vrije handel, constateerde de wereldhandelsorganisatie WTO, die in 2007 oordeelde dat Antigua recht had op jaarlijks 21 miljoen dollar aan Amerikaanse royalties als compensatie.

Omdat de onderhandelingen over de kwestie zijn stukgelopen wil de regering van het eilandje nu linksom of rechtsom de 21 miljoen zelf binnenhalen. Een downloadsite die geen rechten afstaat aan Amerikaanse rechthebbenden is daartoe een mogelijkheid. Antigua wil het strafplan eerst nog voorleggen aan de WTO.

VS waarschuwt voor 'staatspiraterij'

Het opmerkelijke plan is uiteraard tegen het zere been van de Amerikaanse overheid. Het waarschuwt Antiguaanse regering geen diefstal van intellectueel eigendom te autoriseren, “omdat het daarmee alleen de belangen van Antigua zelf zou schaden". “Door de overheid goedgekeurde piraterij ondermijnt de kans op een schikking in het voordeel van Antigua. Tevens gaat dan de rem op buitenlandse investeringen in de Antiguaanse economie, vooral de high-tech industrie", dreigt Washington.

Het conflict vindt zijn oorsprong in het GATS handelsverdrag, waarin ook de grensoverschrijdende goksector werd geliberaliseerd. Volgens de VS was dat nooit de bedoeling en het blokkeert sinds een aantal jaar buitenlandse goksites. De op Amerika gerichte gokindustrie was goed voor 5 procent van de totale arbeidsplaatsen op Antigua, totdat de VS de zaak blokkeerde.