<p/>De uitgifte van domeinnamen die eindigen op '.ps', heeft behoorlijk wat vertraging opgelopen, maar eind januari is het dan eindelijk zover: dan kunnen inwoners en bedrijven in de Palestijnse gebieden een Palestijns domein aanvragen. Tot nu toe was alleen het 'overheidsdomein' gov.ps actief.

In maart vorig jaar wees de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) al de extensie '.ps' toe aan de bezette Palestijnse gebieden. Die toewijzing volgde na de beslissing van de Verenigde Naties om de landencode 'PS' voor de Palestijnse gebieden op te nemen in de lijst met door de VN erkende landen en territoria.

Door de opgelaaide strijd tussen de Palestijnen en Israël liep de invoering van Palestijnse domeinen echter vertraging op. "De intifada gooide behoorlijk wat roet in het eten", aldus Ghassan Qadah, verantwoordelijk voor de uitgifte van ps-domeinen, tegenover Wired News.

De weinige Palestijnen die nu op internet zitten, moesten tot nu toe kiezen tussen internetproviders die een generieke extensie hebben als '.com' of voor een aanbieder die '.il' (de Israëlische domeinextensie) gebruikt. "Vanwege de politieke situatie voelen veel Palestijnen weinig voor een e-mailadres dat eindigt op '.il'", volgens Qadah.

In de eerste drie tot zes maanden zullen alleen bedrijven en inwoners van de Palestijnse gebieden een domeinnaam eindigend op '.ps' kunnen aanvragen. Daarna krijgen ook mensen en bedrijven uit andere landen deze mogelijkheid.

De uitgifte van Palestijnse domeinnamen is al op verzet gestuit. Jeremy Kutner, een Joodse rechtenstudent aan Harvard, meent dat de invoering van Palestijnse domeinen een einde maakt aan het grenzeloze universum dat internet nu zou zijn. "Door de uitgifte van Palestijnse domeinnamen lijkt het of de Palestijnse zaak wordt gelegitimeerd en dat zal zorgen voor politieke problemen", aldus Kutner tegenover Wired News. <br/><hr width="100%" align="center" size="1" color="BLACK" noshade=""/><i>Eerdere relevante berichten:</i><br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>2000: van Lamespace tot Jandevries.327.nl</b> (29 december 2000)<br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>Los Angeles krijgt eigen domein met hulp van Laos</b> (14 december 2000)<br/>