Zoals bekend maken Apple, Microsoft, Google en Dell gebruik van een constructie om belasting te ontduiken, veelal via Amsterdamse postbus-BV’s. Ook bedrijven uit andere sectoren dan de ICT doen dat.

Bekend voorbeeld is Starbucks, dat zijn intellectueel eigendom heeft vastgelegd in Nederland waardoor Engelse vestigingen van Starbucks royalties moeten afdragen aan de Nederlandse BV. In Nederland hoeft daar vervolgens geen belasting over betaald te worden.

Minister Dijsselbloem wil geen maatregelen

Minister Dijsselbloem heeft al enige tijd terug laten weten niets te voelen voor maatregelen hier tegen, maar de Europese Commissie komt vandaag met een voorstel waardoor Nederland dat mogelijk wordt gedwongen dat wel te doen. Dat schrijft De Volkskrant. Schijnconstructies met postbus-BV’s moeten in heel Europa worden verboden en dat betekent dat de wetten in veel lidstaten, waaronder Nederland moeten worden aangepast.

Het is vrijwel zeker dat het voorstel van de Europese Commissie op breed verzet gaat stuiten. de lidstaten hebben hierover nog wel het een en ander te zeggen, via de Europese Raad van Ministers. Ook het Europarlement krijgt het voorstel nog op zijn bordje.

Meer dan 150 miljard euro via Amsterdam

Nederland kent zo’n 12.000 postbus-BV’s, schrijft De Volkskrant. Die sluizen per jaar meer dan 150 miljard euro onbelast weg naar andere belastingparadijzen. De Europese Commissie wil nu door het verbod op schijnconstructies landen de mogelijkheid geven dat geld wel te belasten.

Webwereld schrijft al jaren over die ernstige vormen van belastingontwijking. Apple is een van de meest notoire ontwijkers. Geschat wordt dat meer dan 110 miljard dollar door Apple onbelast buiten bereik van de Amerikaanse belastingdienst IRS is ingebracht in trustfunds op onder meer de Caribische Eilanden.

Google: belastingontwijking goed voor werk

Google is zelfs voor een Britse parlementaire commissie geweest dat de schijnconstructies onderzocht. Daarbij beweerde het bedrijf dat door het niet of nauwelijks afdragen van belastingen aan de Britse overheid de werkgelegenheid in dat land juist floreert.

Dell ontwijkt via een van zijn vele Nederlandse BV’s zelfs wereldwijd 4 miljard aan belastingen in de afgelopen acht jaar. Dell Global BV, gevestigd in Amsterdam-Sloterdijk, betaalt slechts 0,1 procent belasting over een bedrag van 2 miljard dollar alleen al in 2001. Sindsdien is dat alleen maar gegroeid.