Hiermee is niet de html5-standaard geschrapt of in eeuwige ontwikkeling, wat in de eerste reacties op de aankondiging wel werd gevreesd. Er waren in de praktijk namelijk twee html5-standaarden, legt de Nederlandse webdeveloper Niels Leenheer uit. Één van de html-werkgroep (WhatWG) en één van de overkoepelende W3C.

Werkgroep 'versus' W3C

De html-werkgroep werkt ook aan specificaties die niet in de html5-standaard terecht komen. Bovendien zijn er nog andere W3C werkgroepen die zaken ontwikkelen voor de W3C-standaard. De standaard van het W3C is dus dé html5-standaard. Die is gebaseerd op het specificatiedocument waar de werkgroep aan werkt.

Het nu aangekondigde schrappen van het versienummer en het afzien van vastgelegde ontwikkelmijlpalen, inclusief zogeheten snapshots, geldt alleen voor versie van de html-werkgroep. Die zal verder niet meer werken volgens het tot op heden gehanteerde ontwikkelmodel en noemt zijn specificatie een ‘levend document’. De html5-variant van de werkgroep heet voortaan simpelweg ‘html’, of ‘living html’.

'Niet meer draft'

Volgens werkgroepvoorzitter Ian Hickson is de huidige html-specificatie “meer volwassen dan enige versie van de html-specificatie tot op heden”. Het was volgens hem dus niet meer zinnig om de huidige specificatie een voorlopige standaard voor html5 te noemen. Hiermee vervallen ook de ontwikkelfases waarbij gevraagd wordt om formele reacties van leden en vervolgens correcte (compliant) implementaties. Dat geldt voor de werkgroep, niet voor het W3C zelf.

De standaardenorganisatie komt dus nog wel met snapshots van de html5-standaard, waarvoor deze week ook net een officieel logo is onthuld. Er is volgens Hickson namelijk wel behoefte aan zo’n tussenstand van de in ontwikkeling zijnde standaard. De oorspronkelijke planning was om in 2012 een snapshot uit te brengen. Dat lijkt nu nog wel de bedoeling.

2022

“Van de W3C-standaard zal zo af en toe een nieuwe versie verschijnen”, stelt Leenheer gerust, die een eigen html5test heeft ontwikkeld. De W3C-snapshots komen volgens hem meestal om de paar maanden.

Op de vraag wanneer html5 dan ‘af’ zal zijn, reageert hij laconiek: “’Af’ is een groot woord bij het W3C. Zelfs css 2.1 is nog niet af.” Leenheer acht de inschatting van Hickson uit 2008 dan ook niet verkeerd: “Misschien is 2022 nog niet zo heel gek.”