De Sena is de organisatie die zich bezig houdt met de auteursrechten voor de uitvoerende artiest en de platenproducenten, de Buma int de auteursrechten voor de componisten en tekstschrijvers van muziek. Sena heeft in de afgelopen week veel Nederlandse internetradiostations aangeschreven zich in te schrijven.

Om zo'n licentie te verkrijgen moet de webcaster opgeven hoeveel luisteraars deze bedient. Internet stations die via Amerika uitzenden zijn gevrijwaard van de tol. Deze webcasters vallen onder de Amerikaanse Copyright Arbitration Royalty Panel (CARP).

De Amerikaanse organisatie vraagt voor een licentie minimaal 500 dollar per jaar. Ben je serieus bezig dan zul je waarschijnlijk 24 uur per dag uitzenden. Een gemiddeld radiostation zendt zo'n 15 nummers per uur uit. Dit kost ruim 9.200 euro.

Bij de Sena moeten ze hebben gedacht dat er best nog een schepje bovenop kan. De Sena vraagt voor een internetradiostation tot 100 luisteraars bedient 7.515 euro. Als je met een klein radiostation uitzendt en niet meer dan 25 tot 50 luisteraars bedient, dan betaal je ruim 3.700 euro. Kom je echter in de rangorde van 600 of meer luisteraars, dan zul je diep in de buidel moeten tasten. Een licentie voor 601 tot 750 luisteraars kost al gauw 56.350 euro.

Radio.nl bericht dat de prijzen voor het komende jaar nog veel hoger zullen uitvallen.

In het virtuele radiowereldje gaan geluiden op om te protesteren tegen de gang van zaken. Duidelijk is dat internetradio in zijn huidige vorm zijn langste tijd heeft gehad.