De webcam in The Trojan Room Coffee Machine houdt er na acht jaar trouwe dienst mee op. De zwart-wit beelden van een koffiepot in een vertrek van het computerlaboratorium van de Universiteit van Cambridge trokken sinds 1993 2,4 miljoen bezoekers.

De onderzoekers in het computerlaboratorium installeerden de webcam in 1991 in de koffiekamer, zodat ze vanuit hun werkkamer konden zien of er nog koffie in de pot zat. Omdat er maar één koffiekamer in het gebouw was, moesten de meeste medewerkers flink trappenlopen. Door de cam hoefden ze in ieder geval niet langer vergeefs op pad. Vanuit hun werkkamers konden ze elke twintig seconden het laatste beeld van de koffiezetapparaat opvragen.

De webcam verwierf cultstatus, omdat het beeld van een koffiepot in 1993 het eerste 'live' beeld op internet was. De koffiekamer werd zelfs een toeristische attractie. "Op een goede dag kregen we bezoek van Amerikaanse toeristen die de kamer met de koffiepot wilden bezoeken. Ze namen allemaal foto's van het apparaat", aldus Dan Gordon, een van de wetenschappers aan de Universiteit van Cambridge, tegenover persbureau Reuters.

Nu het computerlaboratorium verhuist naar een nieuw gebouw, zal ook de webcam verdwijnen. In het nieuwe laboratorium is geen behoefte aan een webcam. Wat er met het koffiezetapparaat gebeurt, is onduidelijk. De huidige koffiepot is overigens niet de eerste koffiepot. Het originele koffiezetapparaat ging enkele jaren geleden kapot.