Dat meldt althans Zdnet. In januari 2004 verlengde Microsoft de ondersteuning nog om de toenemende concurrentie van Linux het hoofd te bieden, maar nu moeten gebruikers van het gedateerde besturingssyteem echt op zoek naar een alternatief, aldus Zdnet.

Volgens analisten zijn er nog zo'n 50 tot 70 miljoen computers die Windows 95, 98 of ME draaien. Volgens vice-president Michael Silver van Gartner zijn het vooral thuisgebruikers en scholen die door het stopzetten van de ondersteuning getroffen worden. Hij denkt dat sommige gebruikers het moment aan zullen grijpen om over te stappen op Linux.

"Windows 98-pc's die regelmatig met internet verbonden zijn hebben actuele beveiligingssoftware nodig. Veel gebruikers, zoals scholen, bedrijven en overheden, stappen wellicht over op Linux of Mac, maar door softwareproblemen is dat een dure optie", aldus Silver tegenover Zdnet Australië.

"Daarnaast worden de meeste gratis Linux-distributies slechts een jaar ondersteund, een enkele twee jaar, terwijl Microsoft Windows 98 acht jaar heeft ondersteund", aldus Silver.