Het gaat om in totaal zeven personen die betrokken waren bij het beheer van de zogenaamde ed2K-sites Releases4U.com en Shareconnector.com. Deze sites bieden links naar bestanden op het eDonkey-netwerk, waar veelal illegaal upgeloade bestanden worden gedeeld.

Dagvaarding

Op 18 november zal het hoger beroep dienen bij het gerechtshof in Den Haag, zo vermeldt de dagvaarding geplaatst op het forum Releases4U.net. De precieze invulling van de zaak wordt bepaald op 22 september tijdens een pro forma zitting.

Verschillende advocaten van de beheerders bevestigen de dagvaarding. Het gaat om vijf beheerders van Releases4U plus de persoon die optrad als hoster. Ook de beheerder van Shareconnector.com is gedagvaard, bevestigt zijn advocaat Job Hengeveld tegen Webwereld.

Geen bewijs

In juli 2007 leidde de zaak in eerste aanleg tot vrijspraak van de verdachten voor de belangrijkste ten laste gelegde feiten. Wel vond de rechter dat het beheren van dergelijke p2p-sites in beginsel strafbaar was door "medeplichtigheid aan de door de gebruikers van de website gepleegde inbreuken op auteursrechten".

Deze inbreuk door andere gebruikers kon echter niet worden bewezen. Dit ondanks uitgebreid onderzoek van Stichting Brein, de FIOD en het OM. Dus volgde ook vrijspraak voor deze beschuldiging van mogelijke medeplichtigheid.

Het OM kondigde meteen aan in beroep te gaan, maar sindsdien bleef het twee jaar stil. Tot nu. Advocaat Job Hengeveld is verbaasd dat het OM het hoger beroep doorzet. "Ik moet het dossier nog zien, maar het lijkt me heel sterk dat er veel veranderd is sinds dat vonnis. Wij gaan met opgeheven hoofd de rechtszaal in."

Shareconnector verboden

In de tussentijd heeft de stichting Brein overigens wel met een civiele zaak voor elkaar gekregen dat Shareconnector.com werd verboden. Dat terwijl de beheerder eerder al zelf zijn site op zwart had gezet na een 'huisbezoek' van Brein. Over het verbod van Shareconnector loopt ook nog hoger beroep. Releases4U.com was al eerder offline gegaan.