Tizen, een open source besturingssysteem, levert "snelle, optimale prestaties" met verbeterd geheugenbeheer, een snellere opstart en multi-tasking, belooft Samsung. Het toestel is vooralsnog alleen te krijgen in Rusland, waar het wordt verkocht vanaf "ergens in het derde kwartaal". Wel krijgen ontwikkelaars de telefoon alvast te zien tijdens een Tizen-ontwikkelaarsbijeenkomst volgende week in San Francisco, schrijft The Verge.

Wat is Tizen?

IT-begrippen kort en helder uitgelegd. Wat is het Tizen OS?

Tizen komt voort uit een eerder open source-project, MeeGo. Dat is weer een versmelting van Moblin (van Intel) en Maemo (van Nokia). Samsung heeft dat weer samengevoegd met het eigen Samsung Linux Platform. Mogelijk wordt Tizen de vervanger van Samsungs eigen Bada-besturingssysteem.

Tizen wordt vooralsnog ondersteund door 36 bedrijven waaronder Intel, McAfee, Trend Micro, Sharp en eBay, die zich hebben verenigd in de Tizen Association. Maar daaruit vielen al snel de eerste afhakers, vooral onder de telco's (DoCoMo, Sprint, Orange, Telefonica), die het wachten op het eerste toestel een beetje beu werden. Een gebrek aan een substantieel ecosysteem (met voldoende apps) is een tweede bezwaar.