Het herziene NetBeans IDE 8.0 biedt nieuwe code-analysetools en editors die ondersteuning bieden voor Java SE 8, Java SE Embedded 8 en Java ME Embedded 8. Dit maakt onder meer ontwikkeling voor de Rasberry Pi microcomputer mogelijk. In deze Integrated Development Enviroment (IDE) zitten verbeteringen die beter ondersteuning bieden voor Maven en Java EE met PrimeFaces, nieuwe tools voor HTML5 en verbeterde ondersteuning voor de talen PHP en C/C++. Een complete lijst verbeteringen is hier te vinden.

Ontwikkelaars verwelkomen de nieuwe programmatuur met open armen. "Wij gebruiken NetBeans als onze primaire IDE. Ik kan niet wachten om de nieuwe features te gebruiken, zoals de instant JavaDoc tooltips die je te zien krijgt wanneer je met de muiscursor over elementen in de editor zweeft", laat CEO Shai Almog van Codename weten aan ontwikkelaarscommunity DZone. Andere (positieve) reacties zijn hier te lezen.

Een recent onderzoek van middleware-leverancier Typesafe onder 3000 Java ontwikkelaars toont aan dat 29 procent van de ontwikkelaars van plan is binnen 6 maanden naar versie 8 van de JDK over te stappen. 25 procent plant een overstap binnen 12 maanden. Opvallend is dat 22 procent nog is blijven hangen bij het antieke Java SE 6 uit 2006.

JDK 8 is in september 2013 uitgekomen als developer-preview en was sinds januari beschikbaar als release candidate. De kits zijn vanaf vandaag te downloaden, maar worden op 25 maart door Oracle officieel gepresenteerd in een webcast.