De Eindhovense burgemeester Rob Gijzel hoopt dat een deel van de ontslagen Blackberry-medewerkers tijdelijk in de Brainport-regio aan het werk kan. "Daar hebben zij voordeel bij en daar hebben wij voordeel bij", zegt hij zaterdag in het FD. Brainport (Eindhoven en omstreken) heeft een samenwerkingsverband met het Canadese Waterloo, waar Blackberry is gevestigd. De ontslagen kenniswerkers zouden volgens Gijzel tijdelijk in Eindhoven en omgeving bij techbedrijven aan de slag moeten kunnen.

Massa-ontslag

Blackberry schrapt 40 procent van zijn banen, omdat het bedrijf in financieel zwaar weer verkeert. Bovendien wordt het Canadese bedrijf binnenkort overgenomen. Gijzel verwacht echter dat de arbeidsmarkt in Waterloo, waar net als in Eindhoven een technische universiteit is gevestigd, uiteindelijk weer aantrekt.

"Met kwantumtechnologie lopen ze in Waterloo sterk voor en dan hebben ze al die mensen wel weer nodig. Als we dat soort zaken en ervaringen verder kunnen uitbouwen, dan krijg je wereldwijde open innovatie. Dan zijn niet alleen de bedrijven, maar ook de overheden hun beleid op elkaar aan het afstemmen", aldus Gijzel.

Concurreren met Apple en Intel

Eindhoven heeft bij het aantrekken van ex-Blackberry-kenniswerkers wel stevige concurrentie van grote bedrijven als Apple, Intel en Google-dochter Motorola. Zo organiseerden Apple en Intel in Waterloo al evenementen voor Blackberry-medewerkers en wil Motorola er een vestiging openen.

De Eindhovense burgemeester ziet in de regio Waterloo een partner 'van hetzelfde niveau'. Een samenwerking van Brainport met Silicon Valley zou niet realistisch zijn. "De overheid speelt in Amerika bij dit soort zaken nauwelijks een rol. We zouden dan geen duidelijke, soortgelijke gesprekspartner hebben. Dan wordt het volgens mij heel erg inleveren."

Studentenpatenten

Gijzel leerde van zijn bezoek aan Waterloo en de technische universiteit aldaar dat het goed is als een student eigenaar wordt van een patent en niet de universiteit. "In Canada kan zo'n student daarom naar een financier stappen en zeggen: dit is mijn product en het is vijf jaar beschermd. Dat is een wereld van verschil met de situatie hier. Ik heb daarover al contact opgenomen met de universiteit en het ook al met minister Henk Kamp besproken."