De sitebeheerders en hun hostingprovider stonden maandag en dinsdag in een strafzaak voor de Rotterdamse rechter. Ze worden verantwoordelijk gehouden van het op grote schaal aanbieden van links naar locaties op het p2p-netwerk Edonkey waar film- en muziekbestanden zijn te downloaden.

De twee p2p-sites zijn in 2004 herhaaldelijk gesommeerd om hun activiteiten te staken. Auteursrechtenorganisatie Brein deed vervolgens aangifte bij de FIOD-ECD. Eind 2004 werden tien personen aangehouden en werden bij een huiszoeking meerdere computers, servers en de administratie in beslag genomen. Vijf van de verdachten waren actief als beheerders van de sites.

Naast de sitebeheerders stond ook hostingprovider The Mindlab voor de rechter. Volgens de advocaat van de provider heeft justitie zich voor het karretje van Brein laten spannen en was de provider slechts een doorgeefluik. Volgens Brein-directeur Tim Kuik was de eigenaar van de provider 'admin' bij één van de sites en kan hij zich niet verschuilen achter het argument dat hij slechts een onwetend doorgeefluik was.

Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag tegen alle verdachten een boete van vijfduizend euro of honderd dagen celstraf, plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

De rechtbank doet op 24 juli uitspraak.