De 'pseudo-rebellen' van Metallica maken werk van hun rechtszaak tegen de makers van Napster. Het afgelopen weekend werd het consultancybureau NetPD ingehuurd om het Napster-verkeer te monitoren. Wat blijkt? Meer dan 335.000 gebruikers wisselden illegaal songs van Metallica uit.

Advocaat Howard King wil dat Napster de toegang van deze groep mensen blokkeert. Hij zal deze eis woensdag bij de softwaremaker neerleggen. Napster heeft eerder aangegeven de toegang van individuen te blokkeren, als blijkt dat deze de copyrightwetten overtreden. Dat leek altijd een loze belofte.

Het blijkt echter betrekkelijk eenvoudig te zijn individuele gebruikers te traceren. Het gebruik van Napster geeft een bedrieglijk gevoel van anonimiteit, maar volgens CNet blijft er op de servers van Napster genoeg informatie achter om muziekliefhebbers te herleiden tot specifieke computers.

Het feit dat nu voor het eerst een grote groep gebruikers van Napster-achtige software is getraceerd, kan volgens CNet voor een schok binnen de online muziekgemeenschap zorgen. Alternatieven zijn er echter genoeg, zoals Gnutella. Deze software is onmogelijk te blokkeren en is wel anoniem in het gebruik.

Public Enemy

Howard King hoopt dat andere artiesten nu inzien dat er wel degelijk iets tegen Napster kan worden ondernomen. Wie in ieder geval niet bij King zal aankloppen, is Chuck D. Deze legendarische rapper van Public Enemy en MP3-fan van het eerste uur roept internetters via zijn Rapstation-website op hun steun te geven aan Napster.

Chuck D – notoir hater van de gevestigde muziekindustrie - wil de positieve aspecten van Napster naar voren brengen. Muziekfans kunnen een song van Public Enemy downloaden en hier overheen hun pro-Napster teksten rappen. De de beste inzender krijgt 5000 dollar.

Andere bands die Napster steunen zijn onder meer Limp Bizkit en Cypress Hill.