De topdag voor de live EK-streams tot nu toe was dinsdag, toen ze in totaal bijna 400 duizend keer werden opgevraagd. De piek in verbruikte bandbreedte lag op 39 Gbit per seconde. Bij de eerste wedstrijd van Oranje tegen Italië was de piek nog 22 duizend gelijktijdige kijkers. Tijdens Nederland - Roemenië liep dat op tot 40 duizend.

Het is voor het eerst dat de NOS de wedstrijden van zo'n groot voetbaltoernooi live uitzendt via internet. De maximumcapaciteit is zo'n honderdduizend gelijktijdige kijkers. Meer bandbreedte kunnen de grote Nederlandse providers, die speciaal voor dit project samenwerken, niet aan.

Silverlight

Ondanks dat dit maximumaantal met een piek van rond de 40 duizend gelijktijdige kijkers dinsdagavond niet werd bereikt, kampte met name de Silverlight-stream wel met technische problemen. Bezoekers werden doorgestuurd naar de Windows Media-stream. Normaal gesproken kijkt volgens hem al 50 procent naar Silverlight, dat door veel bezoeker wordt geïnstalleerd.

De SP vroeg zich vorige week af waarom de publieke omroep geen mediaspeler gebruikte die ook Linux ondersteunt. Maar voetbalbond UEFA verplicht de omroep het gebruik van kopieerbeveiliging (DRM). Dat is zo bepaald bij de verkoop van de uitzendrechten. En DRM en open source gaan niet samen, constateerde Ronald Minister Plasterk in z'n antwoord aan de Kamer.

Piekmoment viel mee

Vooraf vreesde de NOS-internetchef het laatste groepsduel van Oranje, omdat de NOS-site dan twee duels naast elkaar uitzendt. De score van de ene wedstrijd had invloed kunnen hebben op of het Nederlands elftal zou doorgaan naar de kwartfinale. Maar doordat Oranje vooraf al was geplaatst, viel de toeloop uiteindelijk mee. "Het voorspelde piekmoment bleef uit."

De video- en geluidsfragmenten op de EK-site zijn ook erg populair. Deze clips, zonder goals of samenvattingen, werden ruim 3,3 miljoen keer opgevraagd. Fragmenten uit radioverslagen van Jack van Gelder zijn ruim 350.000 keer beluisterd.

Ook chatten

De NOS experimenteert bij de live EK-streams ook met een chatfunctie. Onder de beelden staat een link naar een chatvenster van de vriendensite Netlog, een concurrent van Hyves. Netlog-gebruikers kunnen met hun wachtwoord inloggen op de live voetbalchat.

"Wij willen experimenteren met het integreren van sociale netwerken in onze journalistieke websites. Samen voetbal kijken dus, maar dan virtueel. Netlog is daarbij een prima partner met 1,4 miljoen leden in Nederland", aldus Stekelenburg. Netlog zegt in Europa in totaal 35 miljoen leden te hebben.