Toch is er geen woord in de gezamenlijke landstaal van de organisatoren te vinden op de eergisteren officieel geopende website van Euro2000.

De site www.euro2000.org, moet tijdens het EK Voetbal, dat duurt van 10 juni tot en met 2 juli, dagen halen met 150 miljoen hits, hetgeen een nieuw wereldrecord aan surfende bezoekers moet opleveren. Dat is althans de verwachting van PSINet, de internetpartner van de Europese voetbalbond UEFA.

De website van het laatste wereldkampioenschap, dat in 1998 in Frankrijk werd gehouden, haalde een gemiddelde van 70 miljoen hits per dag, het vorige Europees kampioenschap kwam niet verder dan een miljoen hits per dag.

Om te voorkomen dat het verkeer op de site op hoogtijdagen vastloopt, zal PSINet de site hosten vanaf tien locaties, verdeeld over negen landen. Iedere gebruiker wordt naar de dichtstbijzijnde of op dat moment snelste locatie geloodst.

"Wij kunnen miljoenen voetballiefhebbers de garantie geven dat zij 24 uur per dag, waar ze zich ook bevinden, de ontwikkelingen rond hun favoriete team kunnen volgen", belooft PSINet's Europees president Harry Hobbs.

Op de site treft de voetballiefhebber onder andere 160 profielen van voetballers en videobeelden van de Europese Kampioenschappen sinds 1980 aan. Ook kan men beelden en karakteristieken van de ruim 220 kwalificatiewedstrijden voor Euro2000 bekijken. Voorts zijn er foto's van alle spelers te zien en is er informatie over de speelsteden aanwezig.

Talen vertragen

Tijdens het toernooi wordt er "vrijwel in realtime" verslag gedaan van alle gebeurtenissen op en rond de velden, zegt een woordvoerder van Euro2000. Volgens hem is dat ook de reden waarom de site slechts in drie talen, Engels, Duits en Frans, is uitgevoerd. Meer talen zouden ten koste gaan van de snelheid.

Op www.euro2000.org is ook een supportershoek ingericht. Wie zich registreert kan nieuwsbrieven verwachten, meedoen aan een loterij waarmee kaartjes zijn te winnen en op gezette tijden chatten met prominenten uit de voetbalwereld. Bij de registratie worden er nogal wat gedetailleerde vragen gesteld waarvan een aantal verplicht moet worden beantwoord.

"Die gegevens worden niet aan derden, dus ook niet aan de sponsoren van het evenement, ter beschikking gesteld", verzekert de Euro2000-woordvoerder. Ze zullen echter wel worden gebruikt om te voorkomen dat er zich storende elementen in de chatsessies zullen melden.

"Iemand die zich aanmeldt als bijvoorbeeld Luc Nilis of tijdens het chatten andere mensen zit te sarren wordt er onmiddellijk uitgegooid", aldus de organisatoren.

Na afloop van het toernooi worden er aan de hand van de gegevens algemene statistieken opgesteld.Eerdere relevante berichten: France 98 scoort vier WWW-records (07 oktober 1998) Kluivert in kilobytes (09 juni 1998)