De elektronicaketens worden in mootjes gehakt door de concurrentie op prijs van de supermarkten, bouwmarkten en andere megaconcerns. Daarnaast kunnen de kwakkelende winkels niet op tegen de aantrekkingskracht van internetshops. De 'ouderwetse' elektronicawinkels leggen het af op een scala van beoordelingspunten zoals prijs, gemak, service, beschikbaarheid, vergelijkingsmogelijkheden, aanbevelingen van andere klanten, (gratis) bezorggemak en prima retourneerservices.

Al in de eindfase

Volgens marktanalysebureau Canalys is de afbrokkeling van het winkellandschap in de elektronica al in zijn eindfase gekomen. De analisten wijzen op de ondergang van Best Buy Europe, de joint venture van Best Buy en Carphone Warehouse, de moeder van onder meer The Phonehouse. Die twee retailreuzen hadden het plan om honderden zogeheten superstores te openen in Europa. Na een kleine drie jaar is de joint venture alweer ontbonden en zijn de winkels gesloten.

Meerdere ketens zijn in de afgelopen jaren ten onder gegaan. In Nederland is dat onder meer gebeurd met Impact Retail, de eigenaar van de winkelmerken It's, Prijstopper en de e-tailer Modern.nl. Dat had direct effect op 118 winkels in Nederland. Modern.nl is overgenomen door Scheer & Foppen. Door de overname van Dexcom kwamen andere grootwinkelmerken, zoals Dixons en Dynabyte, vorig jaar in de handen van Bas Groep, die al eigenaar was van pc-winkelketens MyCom en Vobis.

Supermarkten kunnen stunten

Ondertussen is er toenemende concurrentie van de supermarkten. Die gebruiken met name de goedkopere elektronicaproducten om daarmee te stunten en klanten naar hun vestigingen te trekken. Supermarkten zijn het gewend om marges op te offeren om vervolgens te gokken op meerverdiensten via duurdere andere producten. Daarnaast is het vaak prima parkeren bij supermarkten.

Volgens Alastair Edwards, analist bij Canalys, is verder de garantiewetgeving fnuikend voor (een deel van) het verdienmodel van de retailers. Klanten hebben nu namelijk minimnaal twee jaar garantie op elektronica. Winkeliers kunnen daardoor niet bijverdienen met lucratieve extra garantiepakketten. Ook bijverdienen met films en muziek op dvd's en cd's is niet meer aan de orde; de verkoop daarvan is volledig ingestort.

Retailers bieden geen voordeel meer

"Retailers in de consumentenelektronica bieden heden ten dage maar weinig voordeel voor de klanten. Een snel krimpend aantal mensen dat nog niets moet hebben van online shoppen, of dat niet kan, stapt nog de winkel in. Die kunnen dan hoogstens als extra service thuisbezorging krijgen", zegt Edwards. "Maar dat is het dan wel."

Hij betwijfelt of de elektronicaketens nog kunnen aanhaken bij de voorlopers in internetshoppen. “Ze kunnen hun best doen, maar die kans is echt voorbij. Ze zijn te laat gestart, met te weinig investeringen en hebben geen hippe cultuur. Tel verder erbij op dat ze niet onder de winkelprijzen wilden verkopen."

Verkeerd gegokt

"Ze hebben gegokt op de klant die zo graag artikelen in handen wil hebben voordat hij het koopt. Maar de nieuwe generatie consumenten is opgegroeid met een hele andere manier van denken."

Edwards eindigt met de voorspelling dat de winkelstraten in onze binnensteden er heel anders uit gaan zien. “Zonder de nu bekende merknamen op de pui. Zelfs de meest bekende merken houden op te bestaan. Binnen vijf jaar."