Aan de ontwikkeling van elektronisch papier wordt al geruime tijd gewerkt. Tot nu toe bleek het resultaat mager en de kosten waren betrekkelijk hoog. Maar Philips Research zegt nu een techniek ontwikkeld te hebben die een betere kwaliteit levert en bovendien goedkoper in de productie is.

Het scherm dat nu geproduceerd is, heeft een oppervlakte van vijf vierkante centimeter en maakt gebruik van flexibele polymeren. In eerdere versies werd nog silicium gebruikt, een stof die een stuk duurder is dan polymeren. Volgens Philips Research wordt het op deze manier een stuk goedkoper om e-papier in grote hoeveelheden te produceren, zo schrijft BBC News.

Maar het zal nog wel even duren voordat een gebruiksvriendelijk en betaalbaar product op de markt gebracht kan worden. Behalve de productiekosten speelt ook nog een aantal andere factoren een rol.

Voor een eventueel succes van elektronisch papier is het belangrijk dat het energieverbruik laag ligt, de oppervlakte van het papier een stuk groter wordt en dat de resolutie verbetert. Wat dat laatste betreft heeft Philips een belangrijke stap voorwaarts gezet. In plaats van alleen maar zwart-wit is het nu mogelijk om afbeeldingen in 256 grijstinten weer te geven.

Op dit moment werkt Philips Research aan het vergroten van de oppervlakte van het elektronische papier.