Dat blijkt althans uit onderzoek dat automatiseerder LogicaCMG heeft verricht onder vijftig Nederlandse cfo's, coo's en directeuren ssc. Op dit moment verwerkt 20 procent van de grote bedrijven de binnengekomen facturen digitaal. Binnen drie jaar zal dat gelden voor 50 tot 70 procent van de grootbedrijven, zo voorspelt de ict-dienstverlener.

De belangrijkste redenen om over te stappen op het elektronisch verwerken van facturen zijn procesefficiëntie, kwaliteitsverbetering en kostenbesparing. Het handmatig verwerken van een factuur kost 15 tot 30 euro. Bij een elektronisch factureringsproces kunnen die kosten volgens LogicaCMG met 80 procent worden teruggebracht.

"Het kost erg veel geld om een factuur te verwerken", stelt Bert van der Schelde, cfo van LogicaCMG Nederland. "Dit komt hoofdzakelijk door een inefficiënt handmatige aanpak van het factureringsproces."

Ook het outsourcen van het factureringsproces staat hoog op het verlanglijstje van veel grote Nederlandse bedrijven en organisaties. Volgens LogicaCMG zou het merendeel van de bedrijven die willen overstappen op elektronisch factureren, het proces willen uitbesteden aan een derde partij. Op dit moment heeft 13 procent van de onderzochte bedrijven het factureringsproces elders ondergebracht.

Ondanks de belangstelling voor elektronisch factureren (e-invoicing) en outsourcing zal de papieren factuur voorlopig nog niet verdwijnen. LogicaCMG voorspelt dat de papieren facturen nog minstens tien jaar zullen worden gebruikt.