Het is voor de eerste keer in de Verenigde Staten dat een peer-to-peer-gebruiker door een jury is veroordeeld voor het schenden van auteursrechten, zo laat de Amerikaanse Department of Justice weten. De 26-jarige Dove riskeert de maximale gevangenisstraf voor zijn deelname aan EliteTorrents.org, een website die zonder toestemming auteursrechtelijk beschermde materialen verspreidde. EliteTorrents, dat haar activiteiten staakte in mei 2005, gebruikte BitTorrent peer-to-peer technologie om kopieën van films, software, muziek en videogames aan te bieden.

Snelle intermetverbinding

In de rechtszaak kreeg de jury bewijzen onder ogen die aantoonden dat Dove een administrator was van een kleine groep EliteTorrents members die bekend stond onder de naam 'Uploaders'. Dove hield zich bezig met ledenwerving onder gebruikers met een snelle internetverbinding en recruteerde hen tot de groep Uploaders. De man maakte gebruik van een server met een snelle verbinding, die hij gebruikte om illegale content te distribueren.

Snelle internetverbinding

De veroordeling van Dove is onderdeel van Operation D-Elite, een landelijk initiatief om de distributie van auteursrechtelijk materiaal via P2P-netwerken met BitTorrent een halt toe te roepen. Operation D-Elite richtte enige tijd terug haar pijlen op EliteTorrents, dat tijdens haar hoogtepunt meer dan 125 duizend leden telde en meer dan 700 films distribueerde die meer dan 1,1 miljoen keer werden gedownload. In veel gevallen waren films, games en muziek al op de site te vinden voor zij in de winkel lagen.