Apple gaat zijn doem tegemoet sinds de dood van Steve Jobs. Dat stelt de excentrieke miljardair en Oracle-baas Larry Ellison in een interview met CBS. Hij prijst Jobs omstandig en maakt duidelijk dat Apple zonder hem bergafwaarts gaat.

Jobs als Edison en Picasso

“Hij [Jobs] was briljant. Hij was onze Edison. Hij was onze Picasso. Hij was een ongelooflijke uitvinder,” aldus Ellison. Gevraagd naar de toekomst van Apple zonder Steve Jobs, constateert Ellison stellig: “Dat weten we al. Dat experiment is al eerder uitgevoerd, we weten de uitslag. We zagen Apple met Steve Jobs [en Ellison beweegt met vinger omhoog], zonder Steve Jobs [vinger naar beneden] en weer met Steve Jobs [omhoog]. En nu zullen Apple zien zonder Steve Jobs [naar beneden]."

Ellison refereert aan de eerdere Jobs-loze periode van Apple. Oprichter Steve Jobs verliet Apple in 1985, onder druk van het toenmalige management. Sindsdien ging het gestaag bergafwaarts met het concern, tot en met een diepe crisis midden jaren negentig. In 1997 kwam Jobs met de overname van zijn bedrijf NeXT door Apple weer aan het roer, en sindsdien ging het het bedrijf voor de wind, zodat het uitgroeide tot 's werelds grootste techbedrijf gemeten in beurswaarde.

Geen beurslieveling meer

Sinds geruchten rondom de ziekte van Steve Jobs en zijn overlijden op 5 oktober 2011, wordt er driftig gespeurd naar tekenen van een aanstaande ondergang van Apple en de onmisbaarheid van Jobs. Sinds bijna een jaar is het bedrijf in elk geval beurslieveling af, toen duidelijk werd dat de omzetcurves en winstcijfers van Apple niet meer de hemel in blijven groeien en de concurrentie, vooral van Samsung, steeds meer impact heeft.