Dit voorspelt althans Larry Ellison, de directeur van softwarefabrikant Oracle.

Volgens de topman heeft Apache Microsoft al van de troon gestoten wat betreft webservers en zal Linux in de datacentermarkt hetzelfde doen.

"Microsoft had het virtuele monopolie op het gebied van webservers. [De komst van Apache] heeft Microsoft echter van de aardbodem geveegd", aldus Ellison.

Ellison deed zijn uitspraken tijdens een conferentie in New York, waarbij hij termen als 'afgeslacht', 'weggevaagd' en 'irrelevant' niet schuwde.

Ellisons conclusies over het marktaandeel worden door veel experts in twijfel getrokken, maar berusten volgens marktonderzoeker Netcraft wel op de waarheid. Uit metingen van de onderzoeker blijkt dat IIS (de serversoftware van Microsoft) een marktaandeel van zo'n 30 procent heeft. IIS moet Apache hiermee laten voorgaan, constateert Netcraft.

Ook op het gebied van desktops voorspelt de topman de nodige veranderingen, vooral door de opkomst van OpenOffice. Ellison noemt dit open-sourcepakket 'bijna bruikbaar' en voorziet een grote toekomst voor deze software.

Volgens Ellison zal dit open-source kantoorpakket robuuster worden en vervolgens zijn intrede doen in prijsgevoelige regio's, te beginnen met China en India.

"Het zal nog jaren duren, maar Microsoft zal uiteindelijk moeten concurreren. Dan gaat er een wereld voor hen open. Ik verheug me er in ieder geval op", aldus de Oracle-directeur.

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 13:00 uur:</b> In een vorige versie werd OpenOffice geheel ten onrechte aangeduid als een besturingssysteem.</i>