De topman van softwarebedrijf Oracle verdedigde de tactieken tijdens een persconferentie en in diverse interviews. "Het is ontzettend belangrijk om bekend te maken dat enkele bedrijven die onafhankelijkheid claimden tijdens de antitrustzaak in werkelijkheid werden betaald door Microsoft", aldus Ellison.

Oracle gaf dinsdag toe dat de Investigative Group International was ingehuurd om de banden van diverse organisaties met Microsoft bloot te leggen. Het gaat onder andere om het Independent Institute, gevestigd in Californië, en de National Taxpayers Union, kantoorhoudend in Virginia. Volgens Ellison zijn deze organisaties 'fronten van Microsoft'.

Tijdens het geruchtmakende proces plaatste het Indepent Instute paginagrote advertenties in dagbladen ter ondersteuning van Microsoft. De National Taxpayers Union, de unie van belastingbetalers, wees in een onderzoek de antitrustzaak aan als oorzaak van de waardedaling van pensioenfondsen.

Openbaarheid

"Wij helpen Microsoft met haar probleem van volledige openheid", zei Ellison. Daaraan toevoegend dat Oracle haar 'burgerplicht' heeft gedaan.

"Microsoft deed waanzinnige dingen en wij denken dat het naar buiten brengen daarvan een goede zaak is", aldus Ellison. "Het is geen Watergate, geen Larrygate, maar het bekendmaken van informatie."

Oracle's werkwijze is echter ietwat bizar. Er zou zelfs geld zijn geboden aan schoonmakers bij de Association for Competitive Technology in Washington om het afval van de organisatie door te mogen spitten. "Sommige onderdelen van ons onderzoek zijn misschien wat onfris, zeker wat hygiëne betreft", verklaarde Ellison. "Ik bedoel: vuilnis, getver."

Spijt

De bevindingen van het onderzoek zijn door Oracle gelekt naar verschillende kranten. Daarbij is de naam van het softwarebedrijf altijd verzwegen. Ellison heeft daar nu spijt van. "We hadden gewoon een persconferentie moeten geven", vindt de Oracle-topman nu.

Volgens Ellison is dit de eerste keer geweest dat zijn bedrijf een detectivebureau heeft ingeschakeld. De Investigative Group International zou niet meer dan 100.000 dollar hebben gekregen voor haar werk.

Oracle vs Microsoft

Ellison doet er alles voor om Oracle groter te maken dan Microsoft. "Ik ben geobsedeerd", zei Ellison in een interview met de San Jose Mercury News. Na Microsoft is Oracle het grootste softwarebedrijf ter wereld. Tijdens het antitrustproces daalde de beurskoers van Microsoft aanzienlijk, terwijl Oracle meer waard werd.

Wat zou Ellison ervan vinden als iemand door de vuile was van Oracle zou willen snuffelen? "We zullen zo ons vuilnis naar Redmond verschepen zodat ze kunnen spitten. Wij geloven in volledige openheid", aldus Ellison.

Microsoft veroordeelt de daden van Oracle. "Oracle's aanval op handelsgroeperingen en beleidsorganisaties zijn onoprecht en hypocriet", aldus Microsoft in een verklaring. "Het enige dat nog verontrustender is dan de Oracle's gedrag is de poging het te rechtvaardigen."Eerdere relevante berichten: Oracle laat spionnen los op concurrent Microsoft (28 juni 2000) Bill Gates in één jaar eenderde armer (16 juni 2000) Campagne tegen antitrustzaak betaald door Microsoft (20 september 1999)