De zogenaamde FeaturePak is een I/O uitbreidingskaart die primair bedoeld is om als embedded apparaat te fungeren, in vakjargon aangeduid met termen als als Single Board Computers (SBC) en Computers on Modules (COM). In die hoedanigheid kun je het dus als een apart apparaat inzetten voor bijvoorbeeld laptops, netbooks en andere compacte systemen, of misschien zelfs als toevoeging voor servers. Het kaartje is volgens de ontwerper qua omvang ongeveer drievijfde van een standaard bankpas.

Voor beheerder

Qua functionaliteit kun je denken aan embedded routers met firewalls, of ze kunnen worden ingezet als speciale anti-diefstal 'killswitch' met uitgebreidere functies dan de huidige generaties. Ook WiFi, bewegingssensoren en GPS behoren tot de mogelijkheden. Maar als beheerder kun je zelf natuurlijk ook andere mogelijkheden bedenken: hardware voor power down/power up op afstand bijvoorbeeld, of een update-uitroller.

De standaard komt uit de werkplaats van moederbordfabrikant Diamond, die het gisteren heeft gepresenteerd op de Embedded World-beurs in het Duitse Neurenberg. De connector past met een speciale adapter op de standaard PCI Express (PCI-104 Express om precies te zijn), het insteekslot dat in laptops en netbooks normaliter voor de grafische chip wordt gebruikt.

Deelnemers

De eerste FeaturePaks zijn al in het vooruitzicht gesteld, maar helaas is de lijst van deelnemende partijen nog niet heel lang. Naast Diamond zitten er namen tussen als Arbor Technologies, Douglas Electronics, Connect Tech en Hectronic. Of deze interessante standaard daadwerkelijk zal aanslaan is dus nog maar zeer de vraag.

Bron: Techworld