De softwaregigant wil met nieuwe versies van Windows Embedded ontwikkelaars verleiden om gebruik te maken van het platform. Op deze manier wil de softwaregigant de strijd aangaan met Linux, het besturingssysteem dat een steeds groter marktaandeel aan het veroveren is bij bijvoorbeeld mobiele telefoons.

Daarom ontwikkelt Microsoft nieuwe versies van zijn primaire embedded besturingssystemen: Windows Embedded CE is een versie voor set-top boxen en mobiele telefoons, en Windows Embedded XP is in essentie een uitgeklede variant van XP. Bij een nieuw product hoort een nieuwe naam vindt de softwaregigant, respectievelijk gaan de systemen Windows Embedded Compact en Windows Embedded Standard heten. Een upgrade van de XP-software staat gepland voor drie juni. De volgende generatie van CE zal volgend jaar op de markt komen.

Volgende generatie

De volgende generatie CE komt in 2009 op de markt, uiteraard inclusief documentatie en testapplicaties. Daarnaast overweegt het bedrijf andere verticale systemen aan te bieden. Microsoft gaat ook gratis certificaten uitgeven van zogenaamde 'board support packages', een stuk code die besturingssystemen als Windows Embedded in staat stelt op bepaalde hardware te ondersteunen.

De ingebedde versie van Windows XP zou zelfs Vista kunnen overslaan en meteen gebaseerd kunnen worden op Windows 7, de opvolger van Vista. Volgens Ilya Bukshteyn, marketing director van Windows Embedded, is het goed mogelijk dat het volgende ingebedde os, dat de codenaam Quebec draagt, gebaseerd is op Windows 7.

"Tot nu toe werken we zeker nog met Vista", aldus Bukshteyn. "Als we de mogelijkheid hebben om nieuwe technologie sneller te gebruiken, en klanten daar om vragen, dan kunnen we Vista misschien overslaan."