Gelsinger wordt president en coo van verschillende afdelingen binnen EMC. Daaronder bevinden zich de kernactiviteiten information storage, content management en archivering, maar ook het aangekochte RSA Security.

Vóór de plotse overstap was de topman senior vice president bij Intel en co-general manager van de digital enterprise group. Laatstgenoemde omvat de processors en chipsets van de chipproducent. Gelsinger werkte sinds 1979 bij Intel en was de eerste cto van het bedrijf.

Reoganiseren

Naast het aanstellen van Gelsinger werd EMC-topman Howard Elias gepromoveerd. Hij is nu hoofd van de cloud-divisie en de tak voor 'informatie infrastructuur'. Gelsinger en Elias rapporteren direct aan Joe Tucci, de 62-jarige ceo van EMC. Er wordt gespeculeerd dat de overstap van Gelsinger een voorbereiding is om de plek van Tucci over te nemen. Die laat weten aan te blijven tot 2012.

Naast Gelsinger pakte ook topjurist Bruce Sewel zijn biezen bij de chipfabrikant. Sewel streed jarenlang namens Intel tegen antitrustclaims.

Ook opvolging

Na het vertrek van beide topmannen kondigde Intel vandaag ook veranderingen aan in de organisatiestrucuur van het bedrijf. De focus wordt gelegd op de Intel Architecture Group, die alle grote productdivisies omvat.

Die overkoepelende groep staat onder leiding van Sean Maloney en Dadi Perlmutter, beide executive vice-president. Eerstgenoemde is verantwoordelijk voor het draaien van de divisie, terwijl de tweede topman gaat over productontwikkeling.

De speculatie is nu dat deze reorganisatie ook een voorbereiding zijn op een troonopvolging voor Intel-ceo Paul Otellini. Zowel Maloney als Perlmutter zouden kandidaat zijn. De vorige grote reorganisatie bij Intel was in 2005, net voor de benoeming van de 59-jarige Otellini.