De rechtszaak tegen Robertson vanwege schending van het auteursrecht was in november 2007 door 14 bedrijven en muziekuitgevers rond EMI aanhangig gemaakt bij de District Court van het Southern District van New York. De Amerikaanse rechter meende in New York echter geen rechtsbevoegdheid over Robertson te hebben.

Kluis

Via MP3tunes kunnen muziekliefhebbers hun favoriete muziek opslaan in een soort digitale kluis. Momenteel heeft de dienst zo'n 150.000 klanten, die hun collectie via de meeste op internet aangesloten apparaten kunnen beluisteren.

Volgens het Britse muzieklabel EMI heeft MP3tunes geen toestemming om zijn muziek op deze manier te exploiteren. Robertson ziet zijn dienst slechts als 'een backup maken [voor de klanten] en dat is legaal', zei hij bij de oprichting eind 2005 tegen Webwereld.

Robertson heeft al een flink aantal rechtszaken achter de rug, onder meer tegen voorganger van MP3Tunes, MP3.com. Eerder dit jaar werd een eis van EMI om de liedjes van gebruikers van de opslagdienst te mogen inzien nog afgewezen door een rechter.

'Smerige tactiek'

In de zaak die was aangespannen tegen Robertson persoonlijk heeft EMI nu dus ook het onderspit gedolven. In een e-mail aan Cnet noemt Robertson het een 'smerige tactiek' van mediabedrijven om ceo's persoonlijk aan te vallen. Door deze 'intimiderende' methode zouden zij worden gedwongen om een schikking te treffen of financiële risico's te lopen, aldus Robertson.

De zaak van EMI tegen zijn bedrijf MP3tunes blijft wel lopen. Volgens Robertson zal de uitkomst daarvan bepalen of consumenten hun muziek bij commerciële online diensten mogen opslaan en overal inzien, op eenzelfde manier als waarop zij momenteel documenten, foto's en andere persoonlijke data in cloud computing-diensten opslaan".