EMI en Youtube delen de opbrengst van de clips op Youtube. Waaruit die opbrengsten bestaan is niet bekend, beide bedrijven lijken niet van plan om bezoekers geld te vragen voor het bekijken van de muziekvideo's.

De bedrijven zinspeelden ook op de mogelijkheid dat gebruikers audio- en videomateriaal van EMI kunnen gebruiken om hun eigen video te maken. Hoe Youtube-gebruikers in staat gesteld worden om de EMI-content in hun eigen werk te verwerken, hebben de bedrijven niet bekend gemaakt.

Wel verklaarden EMI en Youtube dat artiesten betaald krijgen op basis van de populariteit van hun video op Youtube. De videosite ontwikkelt hiervoor een tellersysteem.

EMI lijkt van de grote platenmaatschappijen het meest open te staan voor digitale muziek. Als eerste label reageerde het op de roep van Apple-topman Steve Jobs om drm-vrije muziek. Die muziek is sinds deze week beschikbaar via Itunes.

De deal komt op een goed moment voor Youtube, dat de hete adem voelt van nieuwe initiatieven zoals Joost, dat overeenkomsten sloot met CBS en Viacom over het doorgeven van televisie-uitzendingen.