Het Britse muzieklabel EMI vroeg in een verzoek (pdf) om alle documenten en databases met betrekking tot de mp3's die gebruikers hebben opgeslagen. Ook vroeg het bedrijf de Amerikaanse rechtbank om de muziekdienst te dwingen bekend te maken wie de gebruikers zijn die hun collectie doorzoeken, beluisteren of daar bestanden aan hebben toegevoegd.

Onredelijk

Volgens het aangeklaagde MP3Tunes is zo'n verzoek niet redelijk, omdat de gevraagde informatie nogal breed geformuleerd is en onredelijk veel werk met zich mee zou brengen. De onderneming stelt dat het inmiddels meer dan 100.000.000 opgeslagen songs heeft in de 300 terabyte, die de opslag nu telt.

Verder wijst de verdediging erop dat de opgeslagen data helemaal niet hun eigendom is, maar van mensen die geen onderdeel van de procedure zijn. Zij wijzen dan ook op de privacygevoelige informatie die zij beheren.

In de beslissing (pdf) geeft rechter William H. Pauly III aan dat EMI wel om de informatie mag vragen, maar dat deze niet hoeft te leveren als dat te verstorend werkt op de bedrijfsvoering. "Dat is zeker het geval", zegt Michael Robertson, CEO van MP3Tunes tegenover Webwereld. "Je kunt 300 terabyte niet kopiëren met drag and drop."

Wel mp3's verkopen, maar niet bewaren

Robertson heeft geen goed woord over voor het handelen van EMI: "Zij waren het eerste grote platenbedrijf dat de muziek als mp3's verkoopt. Nu willen zij door iedereens verzameling pluizen om te bewijzen dat ze allemaal crimineel zijn."

Hij wijst erop dat er talloze manieren zijn om legaal aan mp3's te komen en dat het belachelijk is nu iets anders te beweren. Overigens verwacht Robertson niet dat de zaak erg kansrijk is. Volgens hem is zijn bedrijf niets anders dan een hostingbedrijf en worden die beschermd door artikel 512c van de Amerikaanse auteurswet DMCA. Daaruit zou blijken dat zij niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden als er bestanden namens iemand anders wordt opgeslagen.

Zelf betrokken

Overigens heeft Robertson ook een persoonlijk belang om de zaak te winnen. Naast zijn bedrijf heeft EMI hem ook persoonlijk aansprakelijk gesteld. Het muziekbedrijf is van mening dat de opslag van muziek illegaal is en maakt het bedrijf ook bezwaar tegen Sideloader, waarmee gebruikers mp3's die op websites staan met een druk op de knop aan hun collectie kunnen toevoegen.

Op een verzoek om commentaar is door EMI Amerika niet gereageerd.