Pepper is een robot uitgerust met gevoelssensoren en bij uitstek geschikt voor basistaken in klantenservice. Maar kan ook ingezet worden in de kinderopvang, bijvoorbeeld bij de ballenbak van de Ikea. De Japanse firma Softbank heeft de mensachtige robot uitgerust met een emotie-systeem dat blijft leren via de cloud, meldt The Verge.

Alle in werking zijnde Peppers sturen hun ervaringen naar de cloud en halen daar vervolgens ook voortaan hun lering uit. Die gedeelde kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat de robot blijft leren om zo tot een betere collectieve intelligentie en bewustzijn te komen. Zoals de Borg in Star Trek, inderdaad.

De robots worden nu al ingezet door Softbank in twee van de telecomwinkels die het bedrijf in Tokio heeft. Consumenten kunnen Pepper vanaf februari volgend jaar kopen, voor het luttele bedrag van 198.000 yen, omgerekend iets meer dan 1400 euro. Later dit jaar wordt een platform geopend voor ontwikkelaars. Een SDK komt in september beschikbaar.

Softbank heeft de robot ontwikkeld met het Franse Aldebaran, een bedrijf in robotics. Naar verluidt wordt hardwarefabrikant Foxconn gestrikt om de productie van Pepper te doen.