Uitgeverij Pearson wilde één pagina aanpakken van een Australische leraar die een stukje uit een lesmethode op zijn educatieve blog had gezet. De webhoster ServerBeach houdt in totaal 1,45 miljoen educatieve blogs in de lucht. Met de waarschuwing van Pearson dat het gewraakte blogbericht de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) schendt, trok de hoster de stekker uit alle blogs.

Overtrokken reactie

Ceo James Farmer van het Australische Edublogs reageert verontwaardigd op de zaak. Het gaat uitgeverij Pearson om slechts één bericht waarin een docent een kopietje van Beck's Hopelessness Scale met zijn leerlingen deelt. Pearson verkoopt deze psychologische vragenlijst om suïcidaal gedrag te voorspellen en vraagt daar een vergoeding van 120 dollar voor. De woede van Farmer richt zich niet eens zo zeer op Pearson, als wel op de hoster die volgens hem overtrokken reageerde.

Edublogs verwijderde na een melding van Pearson de link naar de kopie. Het document was echter nog wel gecachet en volgens de webhoster schond Edublogs daarmee nog steeds de DCMA. Ars Technica meldt dat de webhoster zegt geen inzage te hebben op de inhoud van de blogs vanwege een contentsysteem dat sitebouwers zelf beheren en daarom genoodzaakt was de hele applicatie offline te gooien.

Even bellen

ServerBeach zegt ook Edublogs op 8 oktober per automatische mail te hebben gewaarschuwd, maar geen reactie te hebben ontvangen. Edublogs-ceo Farmer vindt dat geen geldig verweer. “Dat is niet verzonden of we hebben het niet ontvangen. Maar ze vonden het blijkbaar logisch om de servers toch maar af te sluiten zonder iets simpels te doen, bijvoorbeeld het even bellen van een van de 3 telefoonnummers die ze van ons hebben."

De webbeheerders van Edublogs zagen met lede ogen toe hoe midden in de nacht van 10 oktober de servers offline gingen. De server was een uur lang offline voor de beheerders contact hadden gekregen met de webhoster in de VS. De provider laat in een reactie op Farmer's bericht weten de kwestie te betreuren en wil de relatie tussen ServerBeach en Edublogs herstellen.