Wetenschappers van het Karlsruhe Instituut voor Technlogie hebben data verstuurd met 26 Terabit per seconde. Dat komt overeen met bijna 710 DVD’tjes per seconde. De datasnelheid die de Duitsers bereikten is een nieuw record voor een glasvezelverbinding die gebruik maakt van maar slechts één laser. Daarom zou de techniek gebruikt kunnen worden in de huidige glasvezelverbindingen.

De Duitsers verstuurden hun gegevens over een glasvezelkabel van 50 kilometer lang.

300 kleuren

Om de recordsnelheid te bewerkstelligen, gebruiken de onderzoekers een proces dat verschillende gegevens omzet in ruim 300 verschillende kleuren licht in de laserstraal. Aan het einde van de verbinding draait een aantal oscillators dat proces om en brengen zij de verschillende kleuren weer terug naar de oorspronkelijke data. Het proces staat uitgebreid beschreven in het tijdschrift Nature Photonics.

Hoewel de onderzoekers een enorme snelheid halen met hun onderzoek zijn zij al lang verslagen door wetenschappers van het Japanse Sumitomo Electric Industries en de Amerikanen van NEC Laboratories. Die haalden een doorvoersnelheid van respectievelijk 109 en 101,7 Terabits per seconde.

Veel lasers is veel stroom

Deze onderzoekers gebruikten echter meerdere lasers om die enorme doorvoersnelheden te behalen. “Ze gebruikten ongeveer 370 lasers, wat ontzettend duur is”, stelt professor Wolfgang Freude. “Stel je eens 370 lasers voor, die vullen verschillende racks en verbruiken meerdere kilowatts aan stroom”, stelt hij.

Freude en zijn collega’s hadden niet de intentie om de snelheden van de Amerikanen en Japanners te verbreken. In plaats daarvan wilden zij juist vergelijkbare overdrachtssnelheden met slechts één enkele laser bereiken. Hoewel dat niet lukte verpletterden de ze wel hun eigen maximumsnelheid van 10,8 Tbps die zij een jaar geleden bereikten.