Bewakingscamera ingebouwd in nepcamera

Er zijn een heleboel plekken waar je een IP-beveiligingscamera op z'n plek zou zijn, maar de prioriteit is meestal niet hoog genoeg om daadwerkelijk een commercieel model aan te schaffen. Maar met een Raspberry Pi cameramodule, een RasPi-bordje en de behuizing van een nepbewakingscamera kun je een goedkoop model bouwen.

Het project maakt handig gebruik van het feit dat de meeste nepbeveiligingscamera's veel loze ruimte bevatten, zodat je plek genoeg hebt voor een Raspberry Pi. Sterker nog, als je ruimte tekort komt, kun je een Power over Ethernet-splitter gebruiken, zodat het hele apparaat via één kabel gevoed kan worden. Je kunt zelfs bewegingsherkenning of opnamecapaciteit toevoegen met een Synology-NAS.

Asterisk VoiP

Het is niet handig om een enorm bedrijfstelefoniesysteem te draaien op RasPi, maar een afdeling of kleiner bedijf kan dit VoiP-systeem bolwerken. Het is goedkoop genoeg dat je zelfs als klein bedrijfje een reservesysteem op de plank kunt hebben liggen. Asterisk is een open source-telefoniesysteem dat in dit geval wordt gebruikt op Raspberry Pi die inspringt op populaire implementaties van telefonieprotocol SIP. Het is ook een handig PBX-noodsysteem voor een GSM naar SIP-gateway.

VoIP-server: RasPBX

We blijven nog even bij de telefoonservers. Een handige oplossing voor je thuisnetwerk of het MKB. Bouw je Raspberry Pi om tot een VoIP-server. Tegenwoordig kan je zo'n server makkelijk opbouwen en een praktisch kant-en-klaar-pakket downloaden en installeren. Het enige dat je nodig hebt om de boel te installeren is minimaal een Raspberry Pi 2, Een micro SD-kaart van tenminste 4 GB groot, een SSH-lient, een Sip-Client (dat kan een mobiele telefoon of pc zijn) en RasPBX.

Er staan verschillende guides op YouTube die je er stap voor stap doorheen loodsen en wij hebben gekozen voor de video van Crosstalk Solutions. Mocht deze niet bevallen, zoek dan rustig rond op YouTube naar andere videoguides.

Ook zijn er online meer dan genoeg guides te vinden om een mooie VoIP-server te maken van je Pi.

© Algissalys

Raspberry Buisversterker

Audiofielen rejoice! Je hoeft niet langer dieper in de buidel te tasten en/of op zoek te gaan naar de kloon die speciaal is geoptimaliseerd voor het betere buisversterkerwerk. Fabrikant Pi2design heeft een buisversterker gemaakt voor de Raspberry Pi. Het bijbehorende Kickstarter-project was een succes en de 503HTA versterker kan inmiddels worden besteld.

Raspberry Pi Vliegtuigtracker

Wij hadden een tijdje geleden al een videoguide met jullie gedeeld waarin werd uitgelegd hoe je een vliegtuigscanner/vliegtuigtracker kon bouwen van je Raspberry Pi. Wij wilden bij dit artikel toch nog een keertje stilstaan bij deze guide.

En ja, we weten dat veel van de informatie ook gewoon gevonden kan worden op FlightRadar24 (En als je dat niet wist, graag gedaan) maar het is toch veel leuker om zelf een ontvanger te bouwen en de data zelf te parsen toch?

Alexa Wekker

Nick Triantafillou heeft voor de internet of voice challenge een high tech wekkerradio gebouwd die gebruik maakt van Amazon's Alexa voice service. Deze wekkerradio kan worden bestuurd via spraakopdrachten en kan via de IFTTT-engine ook andere hardware aansturen en gegevens ophalen over het weer en het nieuws. In deze video laat Triantafillou zien hoe het geheel uiteindelijk werkt.

De kans is groot dat je gewoon je smartphone zal blijven gebruiken als wekkerradio, maar dat mag de pret niet drukken. Het blijft een geweldig project en sluit mooi aan bij de magische spiegel waar wij het eerder al over hadden. Wie had ooit durven denken dat de werkelijkheid zo snel en zo goedkoop zo dichtbij de gemiddelde scifi-film zou komen?

GPS-klok

Ik heb altijd de exacte tijd nodig op mijn werk, dus wat werkt er nou beter dan een klok die gesynchroniseerd wordt met tijdsynchronisatie? Ik gebruikte dit project om bekend te raken met het Arduino-platform. Het kostte ongeveer 100 dollar en deze starterkit kun je eenvoudig voorzien van GPS-antennes. Met 5 volt draait het hele apparaat, dus een batterij of PEC-paneeltje is voldoende.

Stratum 1-NTP-server via RasPi

Een goedkope Stratum 1-NTP-server is opeens binnen handbereik voor iedere IT-organisatie dankzij David Taylor en zijn RasPi-project. Dit project is van cruciaal belang voor iedereen die bijvoorbeeld Kerberos-authenticatie gebruikt, omdat de meeste servers niet zo'n betrouwbare klok hebben. Als de load en latency van bijvoorbeeld de Active Directory-authenticatie een piek doormaken, loop je daarom het risico op false negatives door time-outs. Beide kanten synchroniseren met een NTP-server maakt zulke authenticatie-time-outs verleden tijd.

(Noot: deze NTP-server zal niet het verkeer van een zakelijke omgeving van 1000 gebruikers aankunnen. De interface is immers op usb gestoeld.)

Digitale agenda op de muur

Dit simpele projectje is een goede introductie om Raspberry Pi beter in de vingers te krijgen en het is nog een handige gadget ook. Je hebt er een reservemonitor voor nodig met hdmi-aansluiting, die je op de wand van je vergaderruimte monteert. Daarmee krijg je een Google Agenda-overzicht dat zich automatisch bijwerkt en die iedereen kan zien.

Het script is doodsimpel en als je bedrijfsagendasysteem een webinterface met variablen ondersteunt, kun je dit gaan inzetten. Bij gebrek aan vga (de RasPi heeft hdmi) kun je natuurlijk ook een goedkope hdmi naar vga-adapter gebruiken, zodat je een afgeschreven monitor kunt gebruiken in plaats van hem tot de stortplaats te veroordelen.

Foto: Instructables.com

Temperatuurmonitor

We houden allemaal de temperatuur en het vochtigheidsniveau van onze datacenters in de gaten, maar dit soort sensors kunnen een beetje duur zijn voor individuele kantoren en vergaderruimtes. Wederom biedt Raspberry Pi uitkomst met deze temperatuur- en vochtigheidsmonitor die je in totaal voor een paar tientjes in elkaar knutselt.

De monitor logt naar een MySQL-database en biedt ruimte voor meerdere sensors in zijn web-GUI. Deze handleiding van Instructables is een stap-voor-stap-gids, waarmee ook dit project geen verkeerde instapper is om Raspberry Pi-sensors te leren en hoe je de daaruit voortkomende gegevens in een database laat binnenlopen.

Stroomslof met webinterface

Ik ben zelf weg van intelligente PDU's (power distribution units) zoals die van de vrienden van Server Tech, maar het is budgettechnisch lastig te rechtvaardigen zo'n ding in elkaar te zetten voor de kerstverlichting op kantoor. Maar als je daar wel iets voor voelt, moet deze stroomslof met webinterface uitkomst bieden. Ik probeer de tijd te vinden om een extra contact in te bouwen voor een stroomsensor, zodat ik kan zien hoeveel energie wordt verbruikt.

Foto: Instructables.com