De deelstaat heeft dit besloten omdat het onder andere tegen compatibiliteitsproblemen aanliep. Vooral de financiële administratie en mensen in de buitendienst hadden met Windows-systemen van derde partijen te maken of gebruikten zelf Windows. Daarnaast waren de OpenSUSE-werkstations sterk verouderd en niet langer ondersteund.

De deelstaat heeft gekozen voor een uniform en geconsolideerd IT-landschap voor de overheidsadministratie en wil daarom dat iedereen op Windows 10 gaat draaien. Er wordt op dit moment gekeken hoe de migratie precies wordt uitgevoerd. Het eerste jaar zal deze remigratie 5,9 miljoen euro kosten en de komende jaren 7 miljoen euro.

De Europese Free Software Foundation (FSFE) heeft aangegeven niet blij te zijn met deze stap. "De Limux-zaak in München heeft aangetoond dat het remigreren enorme kosten met zich meebrengt. In plaats van de mogelijkheid te benutten om voort te bouwen op de bestaande infrastructuur van Linux-systemen ga je vrijwillig terug de kooi van kunstmatige afhankelijkheden van individuele fabrikanten in, daar zit de belastingbetaler niet op te wachten. Het zal de IT-beveiliging in elk geval geen goed doen dankzij het gebruik van minder transparante programma's," aldus Max Mehl, programmamanager van de FSFE.

Het is nog niet duidelijk hoe lang de remigratie gaat duren.