De marktleider verkocht in het derde kwartaal de meeste toestellen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (32,2 miljoen stuks). Opvallend is de sterke groei in China. In een jaar tijd steeg de verkoop van 4,6 miljoen tot 8,5 miljoen mobieltjes.

In het derde kwartaal verkocht Nokia 66,6 miljoen mobieltjes, waaronder 7,2 miljoen smartphones. Dat betekent dat zeker een op de tien verkochte Finse mobieltjes een smartphone was. De mobieltjes leverde samen een omzet op van 5,2 miljard euro. Het aantal verkochte Nokia-toestellen is in een jaar tijd gestegen met 29 procent.

De omzet van Nokia steeg in een jaar tijd met 18 procent tot 8,4 miljard euro. De winst kwam uit op 881 miljoen euro, een stijging van 29 procent.

Nokia-topman Jorma Ollila verwacht dat de prijzen van mobiele telefoons in het vierde kwartaal verder onder druk komen te staan. Dankzij de feestdagen rekent het bedrijf op een omzetstijging die vergelijkbaar is met die van het derde kwartaal.

Mobiele markt

Nokia verwacht dat er dit jaar wereldwijd ongeveer 780 miljoen mobiele telefoons worden verkocht. Dat is meer dan de eerder uitgesproken verwachting van het bedrijf van 760 miljoen. En ook dat was al een verhoogde verwachting. In heel 2004 werden 'slechts' 643 miljoen mobieltjes verkocht, aldus Nokia.

Volgens onderzoeksbureau IDC zijn er in het derde kwartaal meer dan 208 mobiele telefoons verkocht. Dat is een stijging van 8,8 procent ten opzichte van vorig jaar. De sterke vraag naar mobiele telefoons zou worden gestuwd door een stroom van nieuwe producten en nieuwe technologieën.

Nokia heeft in het afgelopen jaar zijn marktaandeel vergroot van een kleine 30 procent tot 32 procent.