Dit blijkt uit onderzoek van Kelkoo onder 1671 respondenten. De vergelijkingssite constateert dat Nederlanders hun internetgedrag niet onder controle hebben. Zo geeft 54 procent van de respondenten aan langer te internetten dan ze zich vantevoren voornemen en 40 procent zegt door hun surfgedrag later naar bed te gaan.

Internetgebruikers vinden soms ook dat hun partners te lang online zijn (10 procent). Van de ondervraagde respondenten met kinderen vindt bijna één op de acht dat de kinderen teveel tijd op internet doorbrengen. De meeste tijd wordt besteed aan e-mail en surfen.

Volgens Kelkoo-directeur Piet-Hein Kerkhof is internet niet alleen een praktisch hulpmiddel maar ook een vrijetijdsbesteding. Hij raadt internetgebruikers aan hun gedrag in de gaten te houden. "Ik denk niet dat de mensen die internetten als verslaving zien hulp nodig hebben. Een tip is wel om van tevoren te bepalen wat je gaat doen op internet en hoe lang je dat van plan bent. Houd je daar dan ook aan", adviseert Kerkhof.

Meer dan viervijfde van de Nederlanders, 83 procent, maakt dagelijks privé gebruik van internet. Van de dagelijkse internetgebruikers is de grootste groep, bijna eenderde, één tot twee uur per dag online.