Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek van InSites Consulting naar het internetgedrag van Nederlanders. Nederland kent nu zo'n 6,9 miljoen internetters die ouder zijn dan 15 jaar. Dat zijn er 900.000 meer dan een half jaar geleden.

Volgens InSites is de groei opmerkelijk omdat er in het eerste halfjaar van 2002 bijna niemand bij kwam. Consultant Steven Van Belleghem denkt dat de groei komt doordat in september de scholen weer zijn begonnen: "Dan krijgen kinderen via school weer te maken met internet en dat is voor hun ouders blijkbaar een motivatie om een aansluiting te nemen. We zien dit ook in andere Europese landen." Ook kwamen providers in deze periode met breedbandaanbiedingen.

Het aantal mensen dat bereid is om te betalen voor content stijgt. Naarmate internetgebruikers vaker moeten betalen voor waardevolle content, neemt de reflex om het ergens anders te zoeken af. De zoektocht kost volgens InSites teveel moeite of de informatie is nergens anders te vinden.

De tijd die de surfers achter internet doorbrengen is gedaald omdat de nieuwe surfers minder internetten dan de groep die er al langer op internet zit, zo zegt het onderzoek. Het aantal surfers dat één keer per week of minder achter de computer zit, is gestegen van 9 naar 16 procent. Het aantal 'zware gebruikers', dat zeven dagen per week surft is gedaald van 25 naar 20 procent.

De afname van het aantal zware gebruikers geldt niet voor jongeren. Van alle jongeren tussen de vijftien en de zeventien zit 30 procent dagelijks op internet. Nog eens 30 procent bezoekt ook dagelijks een chatbox. Van de volwassenen blijken meer lager dan hoger geschoolde mensen chatboxen te bezoeken. Dit zijn dan vaker vrouwen dan mannen.