Ik was een beetje verward door de uitspraken van Microsoft-CEO Nadella vannacht over het streven naar één Windows-platform. Als je de conference call doorleest (hier bij het liveblog van Ars Technica bijvoorbeeld) lees je weer de duidelijke 'mobile first' visie, maar wel eentje die wordt gedomineerd door toepassingen en minder door het onderliggende platform.

Naar één Windows

Business Insider weet het zeker: toekomstige Windows-versies worden samengevoegd tot één besturingssysteem. Dat is logisch, Microsoft zoekt al jaren naar een manier om mobiel en desktop te integreren. Maar de laatste draconische poging werd een grote flop. Touch op desktop. Dat lijkt me nou niet zo handig op je werk - en bedrijven wachten dan ook liever nog even af.

Nadella blijft op één ding hameren: het gaat uiteindelijk om mobiele en cloudtoepassingen. Het platform zelf is minder belangrijk. Lees meer op Computerworld.

Onder Nadella is Microsoft bezig met een duidelijke richting: platformintegratie. Dat ontwikkelaars vooraf moesten kiezen tussen Windows 8 en Windows Phone was een risicovolle onderneming, vooral omdat beide platforms onbewezen waren. Microsoft heeft daarom gezorgd dat developers Visual Studio simpelweg 'Windows-apps' konden bouwen: de applicatie moet vrijwel dezelfde codebase delen of het nu voor mobiel of voor desktop is.

OS ondergeschikt

Nadella is die weg van integratie ingeslagen en ik denk dat we ook zo zijn uitspraken moeten duiden. Het is logisch om het OS steeds meer van ondergeschikt belang te maken. In een cloudwereld, wordt het besturingssysteem zelf een stuk minder belangrijk. Dat ziet ook Nadella, de ultieme cloudman bij Microsoft, in. Het gebruikerslabel Windows, Windows Phone, Windows Cloud, Windows X, of wat dan ook maakt niet uit; het gaat om die gemeenschappelijke binnenkant waar ontwikkelaars zich op storten.