Dat is de uitkomst van een onderzoek van de Directie Toezicht Energie (DTe), onderdeel van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. In het onderzoek werden negen websites onder de lopen genomen die gebruikmaken van vier zoekmachines.

De meeste websites hebben zich duidelijk verbeterd ten opzichte van het vorige onderzoek in december. Opnieuw zijn de websites energieprijzen.nl, energiebond.nl, gaslicht.com, energiewereld.nl, elcheapo.nl, ecologiebibliotheek.nl, energievoorzieningen.nl en vergelijk.nl onder de loep genomen. Deze sites maken gebruik van de zoekmachines van energiewereld.nl, energieprijzen.nl en van gaslicht.com. Deze zoekmachines scoren qua onafhankelijkheid over het algemeen goed. Ook worden de prijsberekeningen correct uitgevoerd, zo is gebleken.

Energieplaza.nl, de negende site die onder de loep werd genomen, maakt echter gebruik van een eigen zoekmachine en scoort hiermee onder de maat, aldus de DTe. Volgens de onderzoekers zijn drie van de vier zoekmachines (energieprijzen.nl, gaslicht.com en energiewereld.nl) wel echt onafhankelijk.

Na het eerste onderzoek in december heeft de DTe de websites aangesproken op de resultaten van de vergelijkingen van de prijzen voor gas en elektriciteit. Toen namen sommige sites het niet zo nauw met de volledigheid. Dit is nu dus sterk verbeterd.

Eind dit jaar volgt nog een derde onderzoek naar de kwaliteit van de vergelijkingssites voor energieprijzen. Dan zal het worden uitgebreid met sites waar consumenten tegen betaling de energieprijzen kunnen vergelijken. Het gaat daarbij onder meer om e-butler.nl, energielijn.nl, eigenhuis.nl, abc-energy.com en e-econcern.nl.