De protestsite is slechts een paar uur in de lucht geweest. De makers hebben gebruik gemaakt van het logo van Enertel. "En dat mag niet", zo zegt een woordvoerder van het telecombedrijf. Enertel heeft dan ook snel actie ondernomen tegen de makers en ze verzocht het logo te verwijderen. Inmiddels is slechts nog een korte mededeling te vinden van Sucks.nl, dat het domein beschikbaar heeft gesteld. Voor bezoekers zou het niet duidelijk zijn dat het een parodie- /klachtensite betrof. Verder zou er sprake zijn van schending van het beeldrecht en van bedreigingen aan het management. "Het gebeurt maar hoogst zelden dat we een sucks-site verwijderen. Als het even kan vechten we tot de laatste snik voor 'de vrijheid van meningsuiting'. Het komt er meestal op neer dat die vrijheid van meningsuiting in onze ogen wat verder gaat dan veel bedrijven lief is. Wanneer je echter bedreigingen online zet dan kunnen wij ook niet meer helpen", aldus de initiatiefnemers van Sucks. Enertel zegt zelf echter niets te weten over bedreigingen. "Het ging ons alleen om het beeldrecht", zo zegt de woordvoerder. Ex-werknemers van Enertel beklagen zich al enige tijd over de handelwijze van het management. Het bedrijf wil af van 110 werknemers, maar stuitte bij deze ontslagaanvraag op het CWI, dat geen toestemming wil geven. Volgens insiders zouden er grove fouten zijn gemaakt bij de aanvraag.

`Zelfverrijking'

"Er werden verkeerde functieomschrijvingen gehanteerd in de hoop overtuigender te zijn bij de argumentatie dat de posities boventallig zijn", zo zegt een insider tegenover WebWereld. Verder stellen ex-werknemers dat het management zich schuldig zou maken aan zelfverrijking en vriendjespolitiek. Hierbij wordt onder meer gewezen op de dure auto's van de Enertel-top en de voor veel geld verbouwde kantoren. "Wrang", noemt de ingewijde dit. "Temeer omdat de `boventallige' werknemers hebben voorgesteld 10 procent van hun loon te willen inleveren. Hier wilde het management echter niet naar luisteren."

Dure bolides

Ook op de protestsite wordt overigens weer gerefereerd naar de dure bolides, inclusief uitspraken van de managers over hun auto: "Ja… uuh… hij was al besteld." Het is niet voor het eerst dat grote bedrijven actie ondernemen tegen parodie- of protestsites. Zo kwamen in Nederland de makers van de Dutchtone-, Netscape, 3VO- en UPC-parodiesites in aanvaring met de juristen van deze bedrijven. In navolging van de Verenigde Staten zijn zogeheten sucks-sites erg populair op internet. In Nederland kan iedereen gratis een sucks-domein verkrijgen. Inmiddels zijn hier al zo'n vierduizend sucks-sites, waaronder dus die van Enertel. Het is niet bekend wie er achter Enertel.sucks.nl zit. Update, 12:44 uur: Kort na schrijven van dit artikel werd de site inderdaad offline gehaald.