Dat is althans het idee achter een voorgesteld project in het Noord-Engelse Lancashire. Broadband for the Rural North (B4RN) is van plan door middel van crowdsourcing the omwonenden van het stadje Lancaster te voorzien van symmetrisch 1Gbps-verbindingen voor niet meer dan 30 Britse ponden per maand. Sinds begin deze maand staat het business plan van B4RN online.

Omdat het om dunbevolkt agrarisch gebied gaat is het aanbod van breedband in het gebied bedroevend, zo stelt de oprichter Barry Forde van B4RN. De verbindingskosten zouden rond de 10.000 pond per aansluiting kosten.

Zelf graven

Volgens dat plan is het mogelijk de verbindingskosten met 90 procent terug te brengen door de aanleg uit te laten voeren door de bewoners zelf, vooral boeren. In plaats van dat de kabels over gemeentegrond worden getrokken, wordt het netwerk dus onder akkers en weilanden aangelegd. In ruil voor hun inspanning krijgen de bewoners toegang tot betaalbare breedband-aansluiting waarvoor ze eenmalig 150 pond betalen en vervolgens 30 pond per maand. De ontstane serviceprovider wil vervolgens een lijn leasen bij Telecity in Manchester, 128 kilometer verderop. Verder hoop B4RN inkomsten te genereren door aandelen uit te geven.

Toch zijn er beren op de weg voor de gecrowdsourcte aanbieder. Zo kan het project pas doorgang krijgen als 50 procent van de 5.000 inwoners van de gebieden mee wil doen. Aan het einde van het eerste jaar wil B4RN 70 procent van 'de markt' in handen hebben. Daarbij is het niet de eerste keer dat de initiatiefnemers een breedbrand-project in dunbevolkt gebied proberen. Zo zag Forde in 2009 een poging stranden om zijn woonplaats Lancaster op glasvezel aan te sluiten. Daar ging de gemeente dwars liggen en nam het een eigen plan aan.