De druppel die de emmer deed overlopen was een brief die het team ontving van de NHS waarin werd gesommeerd alle merken, productnamen en logo's te verwijderen van hun site en uit hun producten. Er moest zelfs afstand gedaan worden van het Twitter-account dat de ontwikkelaars gebruiken.

De ontwikkelaars, van Openhealthhub CIC, werkten aan een op Ubuntu gebaseerd besturingssysteem genaamd NHSbuntu dat moest werken met de smartcards en applicaties die NHS-medewerkers gebruiken. Dit systeem zou uiteindelijk Windows moeten vervangen. Daarnaast moesten enkele bedrijfsspecifieke applicaties gepoort worden naar Linux.

Niet serieus genomen

De NHS was in eerste instantie niet blij met de naam van het besturingssysteem en de ontwikkelaars wijzigden die daarom naar NHoS. Dit bleek achteraf nog steeds niet goed genoeg te zijn. De oprichter van het ontwikkelbedrijf liet in een blogpost weten dat de samenwerking al heel lang er stroef ging. "Wij werden totaal niet ondersteund door mensen die hogerop zaten binnen de verschillende NHS-organisaties. Wij hebben tevergeefs geprobeerd vergaderingen in te plannen met de CIO's van NHS England (NHSE), Will Smart en Paul Rice, maar telkens werden deze 'last-minute-vergaderingen' geannuleerd," schreef Baw.

Baw merkte op dat er ondertussen ook onderhandeld werd met Microsoft om het hele bedrijf te voorzien van nieuwe systemen. De oprichter denkt dat z'n team slechts is misbruikt om dit voor elkaar te krijgen. "Ik vermoed dat de enige reden dat wij aan dit project werken alleen maar is zodat de NHSE een sterkere onderhandelingspositie heeft. Zij kunnen nu zeggen dat zij in gesprek zijn met een concurrent."

Op de volgende pagina: De druppel die de emmer deed overlopen

De druppel die de emmer deed overlopen

Ondertussen waren verschillende vrijwilligers al lang en breed bezig om alle tools en het besturingssysteem zodanig te wijzigen dat nergens meer NHSbuntu-branding en termen meer te vinden waren. De NHSE leverde ondertussen geen vervangende assets aan waardoor het team nog meer tijd kwijt was met het zelf ontwerpen van assets voor de software.

Toen het team echter nog een brief ontving met de eis alle merken, productnamen en logo's te verwijderen van hun site en uit hun producten, was de maat vol. "Het niet leveren van benodigd materiaal en ondersteuning in combinatie met de starre houding van de CIO's heeft ervoor gezorgd dat wij het project stopzetten. De NHS zal zelf z'n verslaving aan Microsoft-producten en vendor lock-in-problemen op moeten lossen. Je hoort een hoop mensen praten over innovatie binnen de NHS, maar als dit de manier is waarop innovators worden behandeld, zie je wel dat er eigenlijk helemaal niet wordt geïnnoveerd. Het zijn slechts een stelletje bullshitters die elkaar retweeten over een vage denkbeeldige blockchain en AI-toekomst, terwijl de NHS zelfs de basisfunctionaliteit niet op orde heeft," aldus Baw.

Deur op een kiertje

Ondanks de harde woorden van de oprichter laat hij de deur nog op een klein kiertje open. "Misschien dat het project in de toekomst wordt voorgezet, maar dat zal alleen gebeuren als wij ondersteuning krijgen van hooggeplaatste mensen binnen de organisatie die ook echt in het project geloven en ons niet misbruiken als pion in een onderhandelingsspel of eigen politiek gewin."

In de onderstaande video zie je hoe het systeem er ongeveer uit ziet.