Op Black Friday, de dag na Thanksgiving doe Amerikanen traditioneel inkopen voor de feestdagen. Veel ondernemers starten deze periode met kortingen en aanbiedingen. Dit jaar bleven veel Amerikanen thuis om op internet hun inkopen te doen, meldt Reuters.

Eerder kondigden Amazon en eBay aan een daling van de verkoopcijfers te verwachten vanwege de slechte economische omstandigheden. Het tegendeel was waar. PayPal, een online-betaaldienst onder beheer van eBay, zag een toename van 34 procent ten opzichte van vorig jaar. In 2007 namen veel Amerikanen ook al niet de moeite om naar de winkels te gaan.

iPods en camera's

Normaal gesproken is de trend dat op koopjes beluste Amerikanen op Black Friday de winkelcentra bestormen. De maandag erop wordt 'Cyber Monday' genoemd. Op deze dag regelen veel Amerikanen hun online zaken. Maar internetwinkels zoals Amazon zagen vrijdag al artikelen zoals digitale fotocamera's, spelcomputers en iPods over de digitale toonbank vliegen. De verwachting is dat online winkels tijdens de feestdagen een omzet gaan halen van 29 miljard. Shopping.com, een site in de portefeuille van eBay, verkocht op Black Friday om de negen minuten een GPS systeem en om de elf minuten een mp3-speler.

Onder de voet gelopen

Niet iedereen bleef thuis. In de staat New York, overleed vrijdagochtend een medewerker van de winkelketen Wal-Mart, nadat hij door een uitzinnige menigte onder de voet werd gelopen.